Flera fall av hets mot folkgrupp i Almedalen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenAlmedalen är slut för i år – och polisen arbetar nu med att utreda flera fall av hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd och skadegörelse. 

– Vi har arbetat med en rad insatser för att möta och förebygga den oro som funnits, säger kommenderingschef Annika Eriksson, i ett pressmeddelande.

Planeringen inför polisinsatsen vid Almedalen har pågått i nästan ett halvår, och Gotlandspolisen har i vanlig ordning fått förstärkning från Stockholm. 

– Målet har varit att både förebygga och på ett bättre sätt kunna utreda de eventuella brott som sker, säger kommenderingschef Annika Eriksson, i ett pressmeddelande.

– Det har varit många poliser ute på gatorna och på olika arrangemang. Det har också varit tydliga ingripanden där brott har begåtts.

Tre personer har frihetsberövats

Det pågår nu ett arbete med att sammanställa antalet polisinsatser under Almedalen. 

Totalt har tre personer frihetsberövats under veckan: en enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, en hämtad till förhör angående störande av allmän sammankomst, och en greps för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman. 

– Vi är på ett tidigt stadium i utredningarna nu men jag kan se att det ger oss bättre förutsättningar att arbeta vidare med vissa brott, säger Annika Eriksson.

Slutet av politikerveckan i Almedalen har kantats av flera anmälningar mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.Foto: SVEN LINDWALL

Ska ha gjort Hitler-hälsningen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen dök upp i Almedalen på fredagen, och slutet av politikerveckan har kantats av flera anmälningar mot gruppen. 

Fyra anmälningar handlar om hets mot folkgrupp, varav minst en handlar om att en okänd gärningsperson ska ha gjort Hitler-hälsningen. Polisen utreder också två anmälningar om att organisationen ska ha använt nazistiska symboler för att sprida sitt budskap. 

Ytterligare en anmälan är inte färdigbehandlad, och polisen avvaktar i nuläget att gå ut med vad som ska ha hänt.

Använt övervakningskameror

För första gången har också kameror använts på strategiska platser i Visby. Polisen utreder fortfarande ett fall av skadegörelse och egenmäktigt förfarande i samband med att organisationen Make Equals konstinstallation till minne av offren i Förintelsen förstördes. I det fortsatta utredningsarbetet använder man sig bland annat av filmmaterial från platsen.

Expressens bilder har tidigare visat hur medlemmar ur NMR lastat in skor från konstinstallationen i sin bil – och sedan kastat ut dem när de blivit tillsagda av polis. 

Inledningsvis misstänktes sex personer för egenmäktigt förfarande. Den siffran har nu ökat till tio personer. 

Polisen utreder även två anmälningar om ringa misshandel, två anmälningar om skadegörelse och ett brott mot knivlagen. 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *