Sopstrejken fortsätter – arbetarna tackar nej till erbjudande

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, AftonbladetFoto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

De strejkande sopåkarna i Stockholm tackade på tisdagen nej till arbetsgivaren Reno Nordens erbjudande om oförändrad lön, enligt ett pressmeddelande.

Det innebär att den vilda strejken tas upp i Arbetsdomstolen på fredag.

Samtidigt överväger sopåkarna i Malmö att gå ut i sympatistrejk.

– Det jäser rejält. För någon månad sedan försökte Reno Norden sänka våra löner med flera tusen kronor, säger en anonym Malmöåkare till Transportarbetaren.

Stockholms sopåkare har strejkat utan fackligt tillstånd sedan i onsdags i förra veckan. Missnöjet rör sänkta löner och en nyckelinventering som arbetsgivaren Reno Norden vill göra.

Reno Norden har under tisdagen haft en överläggning med en representant för sopåkarna.

I förhandlingen erbjöd företaget miljöarbetarna att behålla dagens lönenivåer på cirka 35 000 kronor i månaden. Motkravet var att sopåkarna skulle öka sin arbetstid med en timme per dag – och gå från i genomsnitt 29,5 timmar per vecka till 34,5.

Erbjudandet har de strejkande sopåkarna tackat nej till, skriver Reno Norden i ett pressmeddelande.

Missnöje även i Malmö

Transportarbetareförbundet står inte bakom strejken.

Reno Norden kräver de strejkande arbetarna på skadestånd samt att de återgår till arbetet. Ärendet tas upp i Arbetsdomstolen på fredag.

Missnöjet pyr även hos Reno Nordens anställda i Malmö.

– Det jäser rejält. För någon månad sedan försökte Reno Norden sänka våra löner med flera tusen kronor. Vi lyckades stoppa det. Nu snackar fler och fler om att visa stöd för sopgubbarna i Stockholm, säger en anonym miljöarbetare till Transportarbetaren, Transportarbetareförbundets tidning.

Nycklarna – ”värdefull kunskap”

Konflikten i Stockholm handlar om att Reno Norden velat sänka lönerna för sopåkarna med tusentals kronor. Men det som till slut utlöste strejken är att företaget vill göra en inventering av de nycklar som arbetarna använder för att komma in i fastigheter och soprum. Tanken är att nycklarna ska märkas upp så att alla kan använda dem.

Detta har sopåkarna sagt nej till med hänvisning till att kunskapen om nycklarna är en unik kompetens.

– I och med den här nyckelinventeringen så ger vi bort värdefull kunskap, och då blir vi också lätta att sparka när vi inte godtar en lönesänkning i höst, sa en arbetare till Aftonbladet i förra veckan.

Sophanteringen har påverkats i Stockholms län, men de stora sopbergen har uteblivit.

Aftonbladet har sökt Reno Nordens vd Peter Ekholm för en kommentar.

FAKTA

Bakgrund: Sopstrejken i Stockholm

Runt 150 renhållningsarbetare i Stockholm har gått ut i så kallad vild strejk. Facket har därmed inte godkänt strejken.

Konfliktpunkten som fick bägaren att rinna över är en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst.

Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden, som sköter 55 procent av sophämtningen i Stockholm, velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp har förhandlat, men inte kommit fram till någon lösning om de nyckelinventeringar som arbetsgivaren vill göra.

Beskedet tolkades av sopåkarna som att de blivit avskedade, vilket inte stämde.

I ett pressmeddelande har Reno Nordens vd Peter Ekholm bekräftat att ingen är avskedad, men att så kan bli fallet om den olagliga strejken fortsätter.

Arbetsgivaren driver istället vidare ärendet till Arbetsdomstolen där varje sopåkare riskerar skadestånd på uppemot 5 000 kronor.

Källa: TT

Profilbild Joakim Magnå

JOAKIM MAGNÅ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *