Christer fixade grillfest för de äldre på boendet

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenChrister Åsén, 46, blev upprörd när han fick höra att de äldre på boendet i Knutby inte får grillad mat.

Så han tog saken i egna händer – och ställde till med en stor grillfest, något som SVT Uppsala var först med att skriva om.

Nu hoppas han att hans initiativ kan få fler att engagera sig frivilligt.

– Tänk om man skulle kunna starta en liten folkrörelse, ”grilla för de äldre”, säger han.

Ingen sommar är komplett utan ett par ordentliga grillkvällar – åtminstone inte om man frågar Knutbybon och grillentusiasten Christer Åsén, 46. När hans sambo berättade att de äldre på Björkgården i Knutby  saknade grill och därför inte skulle få njuta av nygrillat, tog han därför saken i egna händer.

– Jag gillar ju att grilla och håller på mycket med kött, så när jag fick höra om det här blev jag lite upprörd. Jag kände att ”fasiken, de måste ju få grilla”. Så jag frågade om jag kunde göra något, säger Christer Åsén.

Det kunde han.

LÄS MER: Lyxfrukosten på äldreboendet blev en succé 

Grillade i två timmar – gjorde succé

I lördags baxade han in sin egen klotgrill och ett par kilo vildsvinskött i bilen och körde upp till boendet. 

I två timmar grillade han egenskjutet vildsvinskött, chorizo och fläskkarré åt de äldre. Lagom till lunch fick de 22 boende sätta sig till bords och kunde njuta av en hel grillbuffé.

– De tyckte att det var jättemysigt och frågade när vi skulle grilla nästa gång. Jag hade bilden av att det skulle vara som när fattighjonen får komma på kalas hos Emil i Lönneberga, att de skulle ta tabberas på faten. Men så blev det inte riktigt. De käkade upp och tyckte att det var gott i alla fall. Det var väldigt uppskattat, säger Christer Åsén.

22 personer fick njuta av nygrillat.Foto: PRIVAT

Hoppas att fler ställer upp

Väl hemma från grillfesten berättade Christer om sitt initiativ i flera olika grupper på Facebook. I augusti hoppas han hinna med ytterligare en grillkväll. Och förhoppningen är fler ska engagera sig på frivillig basis för de äldre.

– Det finns fullt med äldreboenden runt i landet och alla har säkert inte jättelyxigt alla gånger. Det finns ju jättemycket olika aktiviteter man kan ställa upp med, det måste ju inte vara grillning, säger han.

LÄS MER: Här får de äldre åka raggarbil 

”Bara positiva kommentarer”

På äldreboendet Björkgården hyllar man Christer Åséns grillfest – och säger samtidigt att andra också är välkomna att hitta på andra saker för de äldre.

– Det är jättespännande och vi tycker det är jätteroligt när det kommer initiativ från människor utifrån. Fantastiskt trevligt och de boende har tyckt att det var väldigt kul. Det har bara varit positiva kommenterar, både från de boende men även från anhöriga, säger Ralf Nord, verksamhetschef på Björkgården i Knutby till SVT Uppsala.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *