Gatans röst vill göra sig hörd

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioSkribenten: Jag skrev om mina rädslor och det jag gått igenom

(8:58 min)
Hela gänget bakom Gatans röst.

Hela gänget bakom Gatans röst. Foto: Jimmie Larsson/SR

På tre dagar i Almedalen gjorde de en tidning om sin del av världen som de delade ut till politiker på plats. I dag var de på besök hos P4 Malmöhus.

Förortsparadis. Bekämpa antisemitismen. Alla har rätt att vara sig själv.

Det är tre av rubrikerna som gänget bakom tidningen Gatans röst tacklade under tre dagars intensiv produktion i Almedalen förra veckan. Ett gäng unga från Malmö – och tre som inte kunde följa med till Gotland – tog sig an projektet att i text beskriva sin värld, från sitt perspektiv, och dela ut tidningen till politiker som var på plats.

– Vissa får inte röst hörd och jag tyckte det var en bra, fantastisk möjlighet att vi fick skriva vad vi ville, säger Aiat Tabiei, en av skribenterna.

Trodde du det skulle bli så här bra?

– Det trodde jag inte, det blev fantastiskt. Jag underskattade verkligen allas förmågor!

Förutom att ge ungas perspektiv till media och etablissemang var målet med tidningen också att ungdomarna skulle sätta sig in i medias villkor. Hur fungerar det att göra en tidning? Vad gör en journalist?

– Vi har velat få ungdomar att se på media på ett annat sätt, att det finns så många saker som media kan ta upp, som de kanske inte gör på rätt sätt alltid, säger Miriam Riaie, projektledare.

Artiklarna och krönikorna tangerar många svåra, intima saker – sådant som kan vara obekvämt att leta efter och lyfta fram ur sig själv.

– Jag var lite rädd i början, men jag tänkte att vi måste få våra röster hörda. Man får göra det man kan för att sprida sitt budskap, säger skribenten Sobhan Dar.

Nu är just den här gruppens tid i projektet över. Under nästa period av projektet kommer en ny grupp unga vara med och skriva en liknande tidning, då med Malmöfestivalen som mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *