Paniken i Vita huset efter Trump Jr skandalen: ”Är som en orkan”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, AftonbladetMedan Vita huset anställda känner maktlöshet inför den senaste skandalen bemöter Trump kalabaliken med att se på kabel-tv.

– Den här Rysslandshistorien kommer bara att bli värre och värre då du inte längre bara kan kalla det ”fake news”, säger en anställd till Politico.

Donald Trump Jr och president Trump.

Donald Trump Jr och president Trump.Foto: TT

Tiden som president har varit allt annat en enkel för Donald Trump.

Redan under valkampanjen började anklagelserna om ryskt samröre att florera kring Trumpstaben och sedan dess har utredningarna krupit allt närmare presidentens innersta krets.

Senast i raden är Trumps äldste son, Donald Trump Jr, som hamnat i rejält blåsväder efter avslöjandet om ett hemligt möte med en rysk advokat i fjol.

En skandal som skapat kalabalik bland de anställda i Vita huset och som enligt flera bäst kan liknas vid handlingen i tv-serien House of Cards.

– Det är som kategori 5 orkan, berättar en källa för Washington Post.

Trump tittar på tv och blir arg

Men medan de anställda känner hopplöshet hanterar presidenten själv krisen genom att titta på kabel-tv och bli rasande över de senaste skandalerna.

Trump ska även ha haft ett ovanligt glest schema den senaste tiden.

Något han själv förnekade i en tweet under onsdagen:

”Vita huset fungerar helt perfekt. Vi fokuserar på sjukvården, skattesänkningar och skattereformer, samt även många andra saker. Jag har väldigt lite tid för att titta på tv.”

Många av Vita husets anställda säger att de tidigare avfärdat Rysslandskopplingarna som konspirationsteorier men att den senaste skandalen i raden är annorlunda.

”Vita huset har varit väsentligt hjälplösa”

Detta då Trump varit tyst i flera dagar gällande sin sons agerande och att hans första uttalande skedde via presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders på tisdagen – som sa att Trump Jr är en ”högkvalitativ person”.

En Trump-rådgivare berättar att Vita huset just i den senaste skandalen varit ”väsentligt hjälplösa” och knappt försökt att minimera omfattningen då händelsen inträffade under en valkampanj där få regler var utstakade.

Den anställde vittnar även om att ingen av hans kollegor visste någonting om Trump Jr:s möten, trots att även rådgivaren och svågern Jared Kushner deltog.

Trump Jr:s agerande efter avslöjandet har dock fördömts av många anställda som menar att det var tondövt och naivt inför de politiska konsekvenserna.

”Kommer bara bli värre och värre”

Men då Trump Jr företräds av en egen advokat har Vita huset tvingats att inta en biroll och med andan i halsen invänta nästa utspel.

Vissa förklarar att bristen ansvar har sänkt moralen internt och att många numera resonerar att ju mindre de vet om Rysslandskopplingarna desto bättre då de själva inte vill bli indragna i någon av utredningarna.

– Den här Rysslandshistorien kommer bara att bli värre och värre då du inte längre bara kan kalla det ”fake news”, berättar en anställd och tillägger att Vita huset har en ”väldigt liten” eller ”ingen roll” i att samordna ett svar.

Spänningen mellan Trump och Pence har ökat

Samtidigt beskriver källorna en upptrappad spänning efter att vicepresident Mike Pence nyligen utfärdade ett eget uttalande i syfte att distansera sig från presidenten. Vissa menar att han svikit presidenten då han inte tillräckligt har fokuserat på historierna kring kampanjen, och särskilt inte på historierna som gällde före det att han själv kom in i matchen.

Men medan Trump försöker framhäva det hårda arbetet som sker inför Vita husets väggar berättar flera anställda att en större del av arbetsdagen brukar gå åt till att gissa vem som läckte och vad motivet var.

Vem som läckt förblir en gåta

Vem som läckt uppgifterna om Trump Jr möte förblir dock en gåta.

– Det finns bara några namn på e-postlistan och det behöver vara någon utifrån för att kunna nå presidentens son, berättar en källa som bekräftar att det råder paranoia innanför Vita husets väggar om vem som kan ha läckt.

– Det finns inget sätt för dem att ta reda på det.

Profilbild Ebba Thornéus

EBBA THORNÉUS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *