Polischefens kritik mot asyllagen: ”Känner skam”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenI ett långt och känslosamt inlägg kritiserar nu polisområdeschefen Lena Matthijs asylpolitiken i Sverige. 

Det var efter att en 17-årig flicka, som har levt i Sverige i fyra år, utvisades till Etiopien som polischefen i Borås inte kunde låta bli att säga ifrån.

– Jag känner skam. Jag brukar inte bli svarslös men jag blev det när jag skulle försök förklara för henne varför hon inte får vara kvar i båten, säger Lena Matthijs. 

Över 7 100 reaktioner och 4 000 delningar hade polisområdeschefen Lena Matthijs Facebook-uppdatering om asylpolitiken i Sverige, på onsdagsförmiddagen. 

Då hade det långa inlägget legat ute i bara 22 timmar och uppmärksammades först av Borås-Tidning. 

”Jag känner stor skam. Skam för att tillhöra det statliga etablissemanget som beslutat att utvisa en sjuttonårig flicka till Etiopien efter fyra år i Sverige, därför att hennes hemland inte bedöms tillräckligt farligt eller eländigt”, inleder Polisområdeschefen i Älvsborg sitt inlägg. 

Kritiken är riktad mot det gällande systemet där barn kan spendera många år i landet, lära sig svenska och börja studera eller jobba, för att sen bli utvisad till sitt hemland. 

LÄS OCKSÅ: Lena Matthijs sticker upp ur deckarfloden

Flickan från Etiopien hade Lena Matthijs haft personligt kontakt med. 

”Är det rimligt?” 

– Droppen var när det kom tillräckligt nära. När jag hade haft en roll i det här ärendet som hennes juridiska mor, men jag vill lyfta det från henne. Till en allmän diskussion, säger Lena Matthijs och fortsätter:

– Är det rimligt att vi lägger så här mycket pengar, för att senare inte ta hand om de fukter som de här skulle bära?

Det är en värdegrundsbaserad text skulle jag säga. Någon form av rimlighets diskussion, säger Lena Matthijs. Foto: / POLISEN

Enligt Matthijs handlar det om miljonbelopp som kastas i sjön. Konstanter för advokater, socialsekreterare, boende och handläggare för varje individ som sedan utvisas. 

LÄS OCKSÅ: Polischefen gör reklam – för bank 

”En flicka med stor potential och som skulle bli en tillgång för det här landet, med den framtida bristen på kompetent arbetskraft som vi står inför. Jag anser att vi silar mygg och sväljer kameler”, skriver polisområdeschefen.

Hon menar att man också misslyckas med att utvisa dömda brottslingar, något som gör utvisningarna av ostraffade och skötsamma ungdomar än värre. 

Lena Matthjis lämnade själv beskedet till den 17åriga flickan. 

– Jag känner skam. Jag brukar inte bli svarslös men jag blev det när jag skulle försök förklara för henne varför hon inte får vara kvar i båten, säger Lena Matthjis. 

Positiva kommentarer 

Hon säger att efter inläggets enorma spridning så har hon bara fått positiva kommentarer från ledningen, även om den skulle kunna uppfattas som politisk. 

– Det blir det eftersom det här är politiska beslut, hur vi ska hantera de här ungdomarna, men det finns inget parti som direkt företräder det. Det är en värdegrundsbaserad text skulle jag säga. Någon form av rimlighets diskussion, säger hon. 

I inlägget ställer hon sig själv frågan om hon som högt uppsatt polischef, har rätt till att utrycka hennes känslor och öppet kritisera myndighetsbesluten. 

Regionpolischefen stolt

– Jag kom till en punkt där jag känner att om man förväntar sig att de här unga människorna ska ha mod att åka tillbaka till de länder man har flytt ifrån, då vore det konstigt om jag inte hade mod nog att ge uttryck för det jag känner inför den här typen av beslut, säger hon.

Klas Friberg, regionpolischef i Västra Götaland, säger till GP att han är stolt över Lena Matthijs engagemang.

– Alla har rätt enligt lagen att yttra sig, och så även poliser. Att anställda på polismyndigheten skriver Facebook-inlägg med åsikter har jag inga synpunkter på, säger han till tidningen.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *