Skata lärde hönor att äta upp sina egna ägg

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenFamiljen hade vant sig vid att alltid har färska goda ägg vid frukostbordet.  

Plötsligt en dag fanns det inte några hela ägg alls. 

Det visade sig att en skata hade lärt hönsen att äta upp sina egna ägg.

– Det är inte alls ovanligt men en väldigt tråkig ovana. Det behövs inga skator för att hönsen ska börja med det, säger hönsexperten Karin Neuschütz.

På en gård i Värnamo kommun har man haft höns i flera år, numera ett 20-tal och dessutom några tuppar.

En dag fick hönorna besök av en skata som hackade sönder äggen och åt innehållet. Hönorna inspirerades av beteendet och började själva hacka sönder och äta upp sina ägg, det skriver Värnamo Nyheter.

Familjen hade plötsligt knappt några hela ägg alls till frukostbordet. 

Då testade de att ge hönorna mer snäckskal att äta. Snäckskal ger man höns för att de ska få i sig kalciumkarbonat. Det gör att äggskalen blir starkare, det vill säga svårare för hönorna att själva ha sönder – det hjälpte.

”En tråkig ovana”

Nu har hönorna så gott som vant sig av med beteendet och familjen kan återigen njuta av vardagslyxen att få färska ägg varje dag. 

Men fenomenet har uppmärksammats efter deras berättelse.

Att hönor får för sig att äta upp sina egna ägg är dock inte så ovanligt som man kan tro.

– Det är en väldigt tråkig ovana. Det behövs inga skator för det. Det tar 19 timmar för en höna att bilda skalet på ett ägg. Ibland fuskar de och det kommer ut för tidigt. Då kanske de råkar krossa det när de sätter sig på det och när det ser innehållet kan de komma på att ”det kanske man kan äta”. Sen sprider det sig. Det är en svår ovana att råda bot på, säger Karin Neuschütz.

Kan vara uttryck för stress

Hon är hönexpert med egna höns, konstnär och författare. Bland annat har hon skrivit böckerna ”Höns” och ”Höns i trädgård”. Hon radar upp olika knep för att bli av med ovanan, som kan verka något kannibalisk. Men faktum är att äggen inte har hunnit utveckla foster i det skedet hönorna äter dem.

– Om man har en tupp så är ju i princip alla hönor befruktade, om man inte har så många att tuppen inte hunnit med dem, men det det sker ingen utveckling i ägget förens någon börjar ruva på dem.

Att hönorna börjar äta sina egna ägg behöver inte vara ett inlärt beteende utan kan också vara som ett uttryck för stress.

– Hönor som hålls i trånga, tråkiga utrymmen blir stressade för att de har tråkigt. Hönor behöver en rik stimulerande miljö.

Hönor är ett djungeldjur

Helt ska hägnet ha fullt med buskar och skydd. Tamhönor härstammar från arten Röd djungelhöna som finns i Asien.

– De är djungelhöns från början och de vill ha mycket buskar runtomkring sig som de kan gömma sig i. De vill vara skyddade från hot från ovan och är rädda för höken. Ju krångligare gård de har, desto bättre.

Själv har Karin Neuschütz satt in gamla trädgårdsmöbler i sitt hägn. Dessutom har hon planterat buskar med röda vinbär där, vilket hönsen älskar.

– Går de helt fria så växlar de aktivitet hela tiden. De har ett program hela dagen som ofta tuppen styr. De jagar insekter, solbadar, krasar, säger Karin Neuschütz.

Bli av med ovanan

Om man har hönor som har börjat äta sina egna ägg så har experten några tips.

– Det är detektivarbete som gäller för det är inte alla hönor som äter äggen. Det finns de som sagt att man kan blåsa ur äggskal och fylla med senap, att de då ska vänja sig. Eller man kan lägga dit hårda målade träägg. Då lär de sig att det inte händer något när man hackar på dem. Men det kan vara svårt. Om det är en höna som har beteendet så kan det gå så långt att man måste avliva den, säger Karin Neuschütz.

Vill man ha tama hönor så ska man inte ha någon tupp. Hönorna tenderar nämligen att mer ty sig till sin människa om man inte har tupp. 

– Man blir lite tuppen själv, säger Karin och skrattar innan hon fortsätter.

– Det är aldrig någonsin tråkigt i en hönsgård. Deras sociala spel är jätteintressanta. Jag behöver ingen tv, säger Karin Neuschütz. 

LÄS MER: Tio hönor dog i misstänkt mordbrand 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *