Tekniskt fel på Skatteverkets hemsida

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenFöretagare över hela landet rapporterar på onsdagen att de inte kan komma in på Skatteverkets hemsida för att deklarera moms och arbetsgivaravgift.

Onsdagen är sista dagen för sådana deklarationer – och de fruktar nu straffavgifter för försening om inte felet avhjälpts.

För exakt en månad sedan låg Skatteverkets hemsida nere sedan verkets hårddiskar kraschat.

Före midnatt på onsdagen måste månadens deklarationer av moms och arbetsgivaravgift vara inne hos Skatteverket. Men företagare och revisionsbyråer möts av felmeddelande när de försöker e-deklarera.

Precis som på deklarationsdagen för en månad sedan. Då havererade Skatteverkets hemsida på grund av att hårddiskar hade kraschat.

– Vi får meddelande när vi ska deklarera. Problemen började på morgonen och efter klockan fyra är det helt stopp. Skatteverket har inte gått ut med någon information, säger Tomas Andersson på den ekonomiska byrån To&Na Ekonomi AB i Stockholm.

– Alla i Sverige som har månadsmoms måste deklarera senast i dag. Merparten gör det sista dagen. Själva har vi fem, sex klienters deklarationer kvar, säger han.

Förseningsavgift 1 000 kr

Tomas Andersson säger att förseningsavgiften är upp till 1 000 kronor. Efter förra månadens haveri beviljade Skatteverket uppskov med deklarationerna i två dagar. Men den här gången finns ingen information, säger han.

– Vi utreder om det har blivit något fel, säger Ylva Vesterlund på Skatteverkets presstjänst.

Flera deklaranter berättar att de får meddelandet ”Tekniskt fel. Stäng webbläsaren och försök igen senare. Felkod: 9001”.

– Jag kan förstå att det inträffar tekniska problem. Men de måste gå ut med information. Fram till haveriet förra månaden har det aldrig hänt under de sju, åtta år vi har deklarerat elektroniskt, säger Tomas Andersson.

Hans teori är att Skatteverket uppdaterade sina system efter kraschen förra månaden och att uppdateringen inte fungerar tillsammans med deklaranternas system. Eller så är det ”ett angrepp utifrån av någon som vill testa Skatteverkets beredskap”, säger han.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *