Advokaten: ”Jag hade ingen information om Hillary Clinton”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenNEW YORK

Hennes namn blev världskänt över en natt.

Men vem är egentligen Natalia Veselnitskaya?

En representant för ryska regeringen eller en ”simpel försvarsadvokat” som av en slump fick träffa Trumps närmsta medarbetare mitt under presidentkampanjen?

– Jag hade aldrig någon skadlig eller känslig information om Hillary Clinton. Det var aldrig min mening att ha det, säger advokaten till NBC. 

I mailet som fick Donald Trump äldsta son Donald Trump Jr att gå med på ett möte presenterades Natalia Veselnitskaya, 42, som en ”advokat för ryska regeringen” som satt på ödesdiger information om Hillary Clinton.

Den ryska regeringen har dementerat kopplingarna och i en intervju med NBC News hävdar Veselnitskaya att hon aldrig arbetat på uppdrag av Kreml. Till The Guardian säger hon att hon inte känner någon inflytelserik person inom regeringen och att hon är en ”simpel försvarsadvokat”.

Tidningen menar att sanningen kanske ligger någonstans mittemellan. 

Hon är ingen nyckelspelare i Kreml utan har under största delen av sin karriär sysslat med affärsrättsliga tvister i en provins som omger Moskva men inte inkluderar själva staden. Samtidigt har hon anlitats för en rad uppmärksammade fall som noga följts av högt uppsatta tjänstemän, skriver The Guardian.

Veselnitskaja anlitades i fall om Ikea

New York Times som avslöjat flera av detaljerna krig mötet på Trump Tower menar att kopplingarna är ännu tydligare:

När amerikanska åklagare anklagade sonen till en ledande rysk tjänsteman för pengatvätt – till ett värde av 14 miljoner dollar i samband med att han investerade i fastigheter på Manhattan – var det Veselnitskaya som fick i uppdrag att försvara honom. 

Och när regionala tjänstemän i Moskva kämpade mot Ikea och möbeljättens expansion var det Veselnitskaya som representerade tjänstemännen. Hon ska också vara djupt involverad i arbetet att få kongressen att häva sanktioner mot ryska affärsmän. Enligt tidningen beskrivs hon som en ”betrodd insider” – någon det går att lita på när det kommer till att vinna fall som är viktiga för regeringen och vissa tjänstemän. 

Natalia Veselnitskaja: Jag hade ingen information om Hillary Clinton

En källa till The Gurdian hävdar dessutom att Veselnitskaya har en personlig relation till den ryska riksåklagaren Yuri Chaika. Det kan också ha varit den kopplingen som gjorde att mötet blev av, skriver tidningen. Rob Goldstone som skrev mejlet till Donald Trump Jr och föreslog mötet refererar nämligen till Chaika som tänkbara källan till den utlovade informationen om Clinton.

Men ”informationen” visade sig vara en stor besvikelse, enligt Donald Trump Jr:

– Hennes uttalanden var vaga, mångtydiga och utan sammanhang. Det stod snabbt klart att hon inte hade någon meningsfull information och att påståendena om potentiellt användbar information bara var en förevändning för mötet, sa han i ett uttalande.

Även Natalia Veselnitskaja förnekar i intervjun med NBC News att hon hade information om Clinton – utan säger att hon var där för att hon ville diskutera adoption mellan länderna.

– Jag hade aldrig någon skadlig eller känslig information om Hillary Clinton. Det var aldrig min mening att ha det.

– Det är möjligt att de kanske längtade efter sådan info, tillägger hon. 

Natalia Veselnitskaja: ”Paul Manafort läste bara på telefonen”

Natalia Veselnitskaja bekräftar att både Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner liksom kampanjchefen Paul Manfort var med på mötet tillsammans med Donald Trump Jr. Men Kushner lämnade mötet efter max tio minuter, säger hon. Paul Manfort ska ha suttit kvar men inte deltagit i samtalet utan suttit och läst något på sin telefon. 

I intervjun med NBC News berättar Natalia Veselnitskaja också om den enorma uppmärksamheten hon fått på grund av mötet och New York Times avslöjanden.  

– Du vaknar en morgon och upptäcker att du är i fokus i alla världens största mediekanaler, säger hon.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *