Bengt-Göran, 74, offer för bedragarnas metod

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenPolisen går ut och varnar för en stöldmetod som har gjort återtåg i Västsverige.

2010 kraftsamlade polisen mot specifikt mot knepet – men nu är det tillbaka med full kraft.

Offren är de gamla och de svaga.

– Man slår under bältet när man rånar folk med rullatorer och rullstolar. Då har man nått botten av botten, säger Bengt-Göran Blomstrand, 74, som föll offer för metoden.

Bengt-Göran Blomstrand brukar vara tidig till gudstjänsten på söndagsförmiddagarna. Vid halv elva sätter han sig oftast på en parkbänk utanför kyrkan för att koppla av.

Det var vid den bänken som äldrebedragarna slog till. 

– Hon slog sig ner väldigt nära mig på bänken och tog upp en ring som hon ville ge mig. Jag sa att jag inte ville ha någonting, säger Bengt-Göran Blomstrand från Alingsås. 

Men kvinnan var påstridig. Hon visade ringen och plockade även upp ett halsband. Bengt-Göran fortsatte tacka nej. Då ska kvinnan ha blivit aggressiv. 

– Hon kastade sig över mig. Jag försökte få loss henne men jag hade ju min rullator så det gick inte, säger Bengt-Göran. 

Unika halsbandet stals 

Han berättar att hon sträckte sig runt honom och fäste guldhalsbandet kring hans hals.  Hon förklarade att det var en gåva. Sen lämnade hon platsen. 

– När jag skulle ta av mig det märkte jag att min egen guldlänk var borta. Det var ett halsband med en vattendroppe och ett kors som jag hade fått från Svenska kyrkan, eftersom jag har jobbat en del för dem, säger Bengt-Göran Blomstrand.

LÄS OCKSÅ: Stina, 77, lurades – med fula karttricket

Halsbandet görs inte längre i Sverige och Bengt-Göran Blomstrand försöker nu spara ihop pengar för att kunna köpa ett nytt på annan ort. 

”Nationell spaningsstyrka” 

Polisen känner väl till tillvägagångssättet. Hos dem kallar man det för ett ”byta halsbands”-brott eller ”halsbandstricket”. Det var ett knep som var så vanligt i början av 2010 att polisen startade en nationell insats för bekämpa stöldmetoden.

– Vi hade bland annat en nationell spaningsstyrka som kunde röra sig över hela Sverige. De här förövarna reste stora sträckor. De kunde vara i södra Sverige på förmiddagen och i Stockholmsområdet på eftermiddagen, säger Anders Larsson, utredare på Circagruppen, som specialiserar sig mot äldrebrott. 

Anders Larsson, utredare på Circagruppen, vill varna för bedragarnas knep som blir allt vanligare. Foto: POLISEN

Satsningen gav resultat. Från hundratals anmälningar där bedragarna använt sig av just halsbandstricket så sjönk siffrorna stadigt fram tills 2013 – och har sedan dess hållit sig nere. 

Vill varna 

Men det senaste året har någonting hänt. Knepet som polisen kraftsamlade mot är tillbaka. 

– Nu i år ser vi att det här har kommit tillbaka. Det här får du gärna varna för. Känslan är att det är tillbaka i en större omfattning, säger Anders Larsson. 

LÄS OCKSÅ: Äldrebedragarnas hänsynslösa knep

Förövarna vill tacka för hjälpen eller ge en gåva av oklar anledning. Ofta ett halsband eller en ring. När smycket träs på, byts offrets eget smycke fingerfärdigt ut. Det kan ta flera timmar innan offret inser vad som har inträffat och vis det laget kan bedragarna vara i en helt annan del av landet.

Enligt Anders Larsson riktar bedragarna in sig på äldre och de svaga i samhället.

– De kan vara väldigt påstridiga och det är svårt att värja sig när någon tränger sig på. Det vi kan göra är att vädja till allmänheten att vara observanta. Att man hjälper till och stöttar om man ser att personer kretsar kring någon äldre person på ett misstänkt sätt, säger Anders Larsson. 

”Botten av botten” 

I Bengt-Görans fall fanns det ingen som uppmärksammade honom och kvinnan på bänken utanför kyrkan. 

– Det var ju en söndag vid halv elva. Det är inte många människor ute då. Det är klart att man blev orolig efter det hade inträffat. Det blev ingen gudstjänst för mig den dagen, säger han. 

Han har blivit allt mer uppmärksam på sin omgivning efter att han blivit av med sitt halsband. 

– Det är klart att man blir mer observant och man känner sig kränkt. Man slår under bältet när man rånar folk med rullatorer och rullstolar. Då har man nått botten av botten. Vi är ju i regel fattigpensionärer också så det betyder ju oerhört mycket, säger Bengt-Göran Blomstrand. 

Knep som bedragarna och tjuvarna använder

1. Karttricket – flera gärningsmän hjälps åt: en frågar brottsoffret om vägen och distraherar denne. Under tiden stjäls mobiltelefoner, plånböcker och andra värdeföremål. Detta modus tillämpas även på stora parkeringsplatser, då brottsoffren just låst upp sin bil och lagt in sina inköp. I samband med detta kan även kapitalvaror försvinna.

2. Senapstricket – en gärningsman ”drullar” med någon form av kletig föda och kladdar ner brottsoffret. Därefter vill gärningsmannen hjälpa till att torka bort kletet och därmed distraheras brottsoffret och värde saker kan stjälas.

3. Betalningsspanaren – när brottsoffret betalar sina varor med kort spanar gärningsmannen i närheten för att se koden. Därefter tillämpas lämpligt modus för att komma över kontokortet. Så fort som möjligt länsas kortet på pengar i närmast bankomat.

4. Växlingstricket – under förespegling att man behöver växel närmar sig gärningsmannen företrädesvis äldre ensamma brottsoffer och ber om hjälp. När brottsoffret tar fram sin plånbok ”hjälper” gärningsmannen till och förser sig med kontanter och kontokort, inte sällan i samband med spaning vid kassan för att memorera koden till kortet.

5. Obevakade väskor och kassar i samband med mat- och dryckespauser i shoppingen. Gärningsmännen sveper runt i restauranger och näringsställen och tar tillfället i akt då väskor och kassar står öppet exponerade.

6. Kundvagnar som för ett ögonblick lämnas obevakade med handväskor lämnade kvar blir föremål för snabb länsning.

7. I samband med kvällsbesök på restauranger då brottsoffret är förfriskad i olika grad ökar risken för fickstölder av exempelvis mobiltelefoner. Det kan ske inne på restauranger och klubbar, men också när man lämnar. Förvaringen av mobiltelefoner spelar in; bakfickan på byxor, ytterficka i ytterplagg och i öppna väskor underlättar för gärningsmannen.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *