Filmvärlden som lockar till massturism i Ystad

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenKurt Wallander? Outdoor-upplevelser? 

Ystads turism i år har blivit en succé. Och turistchefen Marie Holmström vet vad en av anledningarna kan bero på.

– Danska kändisar kommer till Ystad Saltsjöbad och sprider det på sociala medier. Det ger naturligtvis en enorm effekt, säger Marie Holmström.

När Ystad kommun, tillsammans med sina närliggande kommuner i sydost satsade 400 000 kronor på turismen i kommunen för snart två år sedan visste man att det skulle ge en viss sorts effekt. I dag har satsningarna gett resultat och siffror visar att turismen i år har blivit en succé för Ystad.

Statistiken som tagits fram av SCB är baserad på gästnätter som innefattar hotell, vandrarhem, stugor och camping. Turistchef Marie Holmström gläds åt den goda nyheten och tror att en av anledningarna beror på hur man arbetat för att locka hit turisterna. 

– Kommunerna och näringslivet har med hjälp av en destinationsprocess arbetat för att attrahera fler utländska besökare primärt under månaden september-maj. En annan anledning är att våra anläggningar är jätteduktiga att synas i digitala kanaler där de har blivit bättre på att bli bokningsbara online, säger Marie Holmström. 

Statistiken som är baserad på perioden januari-maj visar att antalet tyska besökare ökat med uppemot 20 procent och de danska besökarna med nästan 30 procent.

Danska bloggare

Enligt Marie Holmström kan en bidragande orsak till att våra grannar lockas över vara vissa danska bloggare. 

– Danska kändisar kommer till Ystad Saltsjöbad och sprider det på sociala medier, bland annat bloggare. Det ger naturligtvis en enorm effekt, säger Marie Holmström.

Förutom gruppen tyskar och danskar, som man marknadsfört sig mot särskilt är siktet nu att utöka antalet polska turister. 

– Vi har börjat jobba med Polen eftersom att det finns nära förbindelser landet. Det är en väldigt köpstark och ressugen grupp.

Wallander lockar

Men Ystad har även fördelen att synas i runtom i världen tack vare Kurt Wallander. Wallander-filmerna ses också som en bidragande orsak.

– Många frågar faktiskt fortfarande efter hotell Kontinental, Mariagata, som var hans gata och polishusen bland annat. Sen är det också aktiviteterna som hänger ihop med Wallander, som våra guidade turer, säger Marie Holmström. 

Men det är inte främst vad kommunen väljer att lyfta upp för att locka hit sina besökare. Istället fokuserar man på outdoor-upplevelser som vandring, cykling och fiske, mat- och dryckupplevelser samt kulturupplevelser. Men trots en sommar med väder som mestadels bestått av regn så är det inget som kommer i vägen. 

– Vi har de naturliga förutsättningarna för detta. Vi har Ales Stenar.  Det har inte varit någon supersommar rent vädermässigt och ändå har vi mer besökare än vad vi någonsin haft. Det är trångt på stan, jag har aldrig varit med om så mycket folk på turistbyrån som vi har just nu. 

Att göra i Ystad

Fiske: Ta en fiskebåt och boka ett fiskepaket från Ystad. I kustvattnet finns bland annat havsöring, horngädda och torsk. 

Ales stenar: 59 stora stenblock resta i en skeppsliknande formation. Ett av Skånes mest populära sevärdheter. 

Klostret i Ystad: Klostret är en av Sveriges bäst bevarade klosteranläggningar som grundades 1267. Inuti finns ett kulturhistoriskt museum med bland annat museibutik samt klosterträdgårdar. 

Ystads konstmuseum: På Ystads konstmuseum pågår under sommaren utställningen ”På en annan plats” som visar ett större urval verk ur Region Skånes konstsamling. Konsten som man annars möter i vårdmiljön, till exempel i ett väntrum eller på en mottagning. 

Wallander: På Wallander-guiden får besökarna en fullspäckad guide om alla böcker, filmer och inspelningsplatser. Ett populärt turistmål.  

Äta 

Villa strandvägen: Drivs av en av Sveriges mest prisbelönta kockar, Daniel Müllern. Skapar mat som är tillagad på modernt vis. 

Upp eller Ner: Restaurang och pub med inriktning på grillat.

Havsnära Fiskrökeri: Beläget i småbåtshamnen i Ystad som erbjuder rökt fisk på det klassiska viset med alved och alspån. 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *