Svensken mitt i norskt politiskt drama – fick hemliga mejl från lobbyist: ”Jag var i chock”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenSvensken drogs in i ett norskt politiskt drama.

En lobbyist för fiskeindustrin försökte mejla fiskeriministern Per Sandberg på en privat adress, men råkade skicka meddelandena till svensken. 

Nu talar svensken ut i den norska tidningen Dagbladet

En privatperson från södra Sverige, blev förbryllad då han mottog en mängd mejl som han förstod var menade för den norske fiskeministern.

Av mejlen framgick att Frode Reppe, kommunikationschef för branschorganisationen Norske Sjømatbedrifters Landsforening, bett fiskeriministern om olika tjänster och försökt göra påtryckningar. 

De första mejlen från Frode Reppe landade i svenskens mejlkorg i vintras. 

Lobbyisten gör påtryckningar

I ett mejl skickat den 23 november förra året, adresserat till svenskens adress och den norske fiskeriministerns statssekreterare Roy Angelvik, skriver Frode Reppe:

”Hej. Vi går till Økokrim (den norska Ekobrottsmyndigheten) med denna. Odlarna är rädda, och vi måste hitta ett sätt som inte kan spåras tillbaka till dem fram till KDL (klimat- och miljödepartementet) också. Så vi skulle ha behövt hjälp med att få det till Riksrevisionen. Vi har inga kontakter den vägen heller.”

”Nästan i chock” 

– Jag var nästan i chock. ”Detta kan inte vara sant”, tänkte jag, berättar svensken för Dagbladet. 

– Min första reaktion var att le lite för mig själv. Hade det inte varit för att jag googlat Per Sandberg och fått reda på att han var ett norskt stadsråd hade jag kanske inte tänkt något mer på det. 

Svensken berättar att det hela kändes både spännande och obehagligt. Så småningom bestämde han sig för att offentliggöra de felsända mejlen.

Kontaktade norsk tidning

Genom en advokat tog han kontakt med Dagbladet, som avslöjade de hemliga mejlkonversationerna i en artikel på tisdagen.  

– Jag hoppas att man nu får klarhet i relationen som den norske Per Sandberg och hans rådgivare har med folk utanför politiken, säger svensken till tidningen. 

– Detta är information som jag menar att norska väljare har rätt till att få på bordet innan de går till val i september. 

Vill starta debatt

Med offentliggörandet av mejlen hoppas svensken även att starta en debatt om e-postsäkerhet, säger han. 

– Jag är inte politiskt aktiv, men jag menar att vi ska värna om demokratiska processer och att vi måste följa spelreglerna, säger svensken.  

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *