Trädgårdsföreningen firar 175 år

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Sverigesradio.Trädgårdsmästare Hammar: Har bland annat funnits en alligator och blodigelodling i parken

(5:28 min)
Fontän, Palmhuset och en rabatt med rosor

1 av 6

Bilder från Trädgårdsföreningen i Göteborg som firar 175 år. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Trädgårdsmästaren Stephan Hammar tar oss tillbaka i tiden och berättar om hur parken såg ut när den anlades år 1842.

Under mitten av 1800-talet höll stadsmuren precis på att rivas och utanför Trädgårdsföreningen var det ganska så eländig och sumpig mark. Området kallades för Segerlindska ängen och arrenderades av en slaktarmästare som hette Laurentius Segerlind.

På 1840-talet var det ett stort intresse för blomsterodling ute i Europa. Inte minst i Tyskland och England. Kapten Henric von Norrman från Göteborg hämtade inspiration i Tyskland och återvände med blomstrande idéer till sin hemstad. I Göteborg lyckades han intressera inflytelserikt folk till att anlägga en stor trädgård mitt i stan. 

– Efter en av hans resor i Berlin spred han idén om att anlägga en park just här, berättar trädgårdsmästaren Stephan Hammar som arbetar på Trädgårsföreningen. 

1842 blev Trädgårdsföreningen verklighet och i år firar parken 175 år. Under åren som gått har parken förutom växter och blommor haft en hel del djur till beskådning. Bland annat en alligator, en tvättbjörn, pelikaner och storkar. Man odlade även blodiglar i medicinskt syfte. 

Enligt Park- och naturförvaltningen är Trädgårdsföreningen en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker.

Lyssna på inslaget och hör trädgårdsmästaren Stephan Hammar ta oss tillbaka i tiden och berätta om hur parken såg ut då!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *