Trump går ut till sonens försvar

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenDonald Trump Jr har fått mycket kritik efter att det uppdagats att han tagit ett möte med en rysk advokat – i tron om att hon satt på skadlig information om den politiska motståndaren Hillary Clinton.

Men hans far, USA:s president Donald Trump, förstår beslutet.

– Jag tror att många hade tagit det mötet, säger Trump i en intervju med nyhetsbyrån Reuters i natt.

Presidenten kommenterade även sitt långa personliga möte med Vladimir Putin. 

Mötet med den ryska advokaten, som blev känt under helgen, har skapat ny huvudvärk för Donald Trump och hans regering. 

Av mejl som presidentens äldste son själv publicerade på Twitter framgår att han var medveten om att advokaten påstods arbeta för den ryska regeringen – som uttryckligen sades vara intresserad av att hjälpa Trump vinna presidentvalet. Mötet ska ha skett förra sommaren.

Trump Jr väntas hamna under utredning

Nu väntas Trump Jr bli föremål för den vidsträckta utredning som pågår i senaten, rapporterar New York Times. 

Jared Kushner, presidentens svärson och rådgivare, som även han var närvarande vid mötet, kommer också hamna under ökat tryck från senatens underrättelsekommitté, som är en av flera instanser som utreder Rysslands påverkan av förra årets amerikanska presidentval, skriver New York Times. 

Kampanjchefen Paul Manafort, den tredje amerikanen som rapporteras ha varit närvarande vid mötet med den ryska advokaten, har varit under utredning en längre tid. 

Donald Trump säger i en ny intervju att han står bakom sin son trots kritiken efter mötet med en rysk advokat.Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN

Presidenten stöttar sin son

Men presidenten står fullt bakom sin son.

– De flesta bluffmakare till demokratiska politiker som jag har sett de senaste dagarna, de flesta av de skenheliga bluffmakarna, om samma sak hände dem hade de tagit mötet utan tvekan, säger Trump till Reuters. 

– Du måste förstå att när det där hände, det var innan ryssfebern. Det fanns ingen ryssfeber då, det var i början av kampanjen, mer eller mindre. Det fanns ingen ryssfeber, säger presidenten. 

”Narrativ kring Ryssland”

Trump Jr förde ett själv liknande resonemang under en intervju med Fox News på tisdagen.

– Det här var 13 månader sedan, innan, tror jag, resten av världen började prata om detta, försökte bygga upp ett narrativ kring Ryssland, så jag tror inte ens att mina sirener gick av, att mina antenner aktiverades, vid tidpunkten, för det var inte det stora ämne som det har blivit under de senaste månaderna, förklarade presidentsonen i intervjun med programledaren Sean Hannity. 

Donald Trump Jr kommenterade mötet med den ryska advokaten under en intervju med tv-kanalen Fox News på tisdagen.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland-historien ”en bluff”

Presidenten säger att han inte visste om att mötet ägt rum förrän det rapporterades i medier de senaste dagarna.

Han upprepar att han anser att hela ”Ryssland-historien” är en bluff – trots att han klagat på Twitter, så sent som juni, att ”Obama visste om Rysslands valinblandning utan att göra någonting åt det”.

– Min enda frustration är att den här Ryssland-historien är en bluff påhittad av demokrater som en ursäkt för att de inte vann valet… Ryssarna måste skratta åt oss, för den här berättelsen är så illa för oss som nation. 

Kommenterade mötet med Putin

Presidenten kommenterar även sitt möte med den ryske presidenten Vladimir Putin under G 20-mötet i Tyskland förra veckan. 

– Första frågan, första 20-25 minuterna, sa jag ”Gjorde du det?” Han sa ”Nej, det gjorde jag inte, absolut inte”. Sen frågade jag honom en till gång, på ett helt annat sätt. Och han sa ”Absolut inte”.

På frågan om huruvida han litar på Putin svarar Trump svepande, och tillstår att han inte litar på någon.

– Jag älskar mitt land. Han älskar sitt, säger Trump om Putin, och fortsätter: 

– Det finns bara en fråga jag önskar att jag hade frågat Putin: Stöttade du faktiskt mig?

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *