Arbetsdomstolen: ”Strejkande sopåkare måste återgå till arbetet”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, AftonbladetStockholms strejkande sopåkare måste återgå till arbetet.

Det fastslår Arbetsdomstolen, enligt TT.

Enligt domstolen är strejken en olovlig stridsåtgärd.

Sopåkare har under de senaste veckor strejkat i Stockholm. Men nu har Arbetsdomstolen fastslagit att de strejkande måste återgå till arbetet. Enligt domen från i dag så är strejken en ”olovlig stridsåtgärd”, skriver TT.

Enligt TV4-nyheterna är det 29 personer som just nu genomför en vild strejk och måste börja arbeta igen.

– Det är bra att Arbetsdomstolen förklarar strejken som olovlig, den hade annars äventyrat hela den svenska modellen. Finns ett kollektivavtal råder fredsplikt och vi ser mycket allvarligt situationen, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen, en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen, i ett uttalande efter domen.

– Vi hoppas nu att sophämtarna ska återgå till arbetet, att den vilda olagliga strejken får ett slut och att sophämtningen i Stockholm ska kunna fungera igen.

”Ingen kommer att återgå”

I onsdags så samlades ett 70-tal sopåkare på företaget Reno Norden – och sa upp sig. De hade då varit i vild strejk efter att företaget velat sänka löner och öka arbetstimmar.

– Alla strejkande har sagt upp sig nu. Vi har tackat för oss, skakat hand och lämnat in våra avskedsbrev, sa sopåkarnas talesperson Joaquin Ansoleaga Suarez, 43, då.

Samtidigt gick arbetarna på Stockholms andra stora sophämtningsföretag, Liselotte Lööf, i sympatistrejk. En strejkande Liselotte Lööf-anställd berättar för Aftonbladet att de kommer att fortsätta den olagliga strejken – trots Arbetsdomstolens beslut.

– Ingen kommer att återgå till jobbet. LL sympatistrejkar, säger han.

▪▪ Texten uppdateras.

Profilbild Petter J Larsson

PETTER J LARSSON

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *