Bostadsmarknaden i Stockholm dyker

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenFörst tvärbromsade Stockholms bostadsmarknad – och nu dyker den.

Nya siffror visar att priserna för bostadsrätter sjunker.

Både i huvudstaden och i riket i stort.

– Nedgångar under sommarmånaderna är vanligt, säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik.

SCB tar fram siffrorna, som sedan redovisas av Svensk mäklarstatistik månadsvis. Statistiken är baserad på försäljningen av bostäder under den senaste tremånadersperioden.

I detta fall totalt 43 792 bostäder under perioden april-juni 2017.

LÄS MER: Stockholm bromsar in – från glödhett till svalt 

Billigare bostadsrätter – dyrare villor

De nya siffrorna visar bland annat:

Bostadsrättspriserna sjönk med en procent i Stockholm, centrala Göteborg och i riket i stort den senaste månaden. I Stor-Göteborg och i Malmö stod det stilla.

Statistiken baseras på försäljningen av 28 076 bostadsrätter under april-juni 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari-mars 2017, tolvmånaderssiffran med april-juni 2016 och i enmånadssiffran jämförs mars-maj 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Villapriserna däremot fortsatte att stiga – förutom i Stockholm. I Göteborg, Malmö och i riket i stort steg de med en procent den senaste månaden, medan de i Stockholm sjönk med en procent.

Statistiken baseras på försäljningen av 15 716 villor under april-juni 2017. Tremånaderssiffranär en jämförelse med januari-mars 2017, tolvmånaderssiffran med april-juni 2016 och i enmånadssiffran jämförs mars-maj 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart påden senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Antalet bostadsrätts- och villaaffärer har nått nya rekordnivåer under årets första halva. Över 82 000 bostadsförsäljningar har rapporterats in.

Trots en inbromsnings på bostadsrättsmarknaden – jämfört med förra året har priserna stigit för både bostadsrätter och villor. Det sammanlagda värdet för bostäderna har ökat med tio procent till 226 miljarder kronor.

LÄS MER: Kraftigt fall för småhus – minskning i hela Sverige 

Svensk mäklarstatistik om siffrorna

Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik, kommenterar de nya siffrorna i ett pressmeddelande.

– Nedgångar under sommarmånaderna är vanligt eftersom färre objekt med höga kvadratmeterpriser säljs då, säger han om att priserna för bostadsrätter har sjunkit.

Hans Flink konstaterar också att villamarknaden fortsätter att gå starkt – i motsats till bostadsrättsmarknaden som i mångt och mycket verkar ha stannat av. I alla fall i Stockholm.

LÄS MER: Mäklarens annons får köparna att gå i taket 

Förutom att fler villor har sålts har de också blivit dyrare.

– Jämfört med samma period förra året har medelpriserna på villor i de redovisade områdena ökat med mellan 350 och 500 tusen kronor, säger Flink i pressmeddelandet.

Fakta om statistiken

Svensk mäklarstatistik redovisar varje månad aktuell och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån, på uppdrag av Svensk mäklarstatistik, och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar tre-fyra månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *