Chockhöjda elpriser vid årsskiftet

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenElpriserna chockhöjs vid årsskiftet, skriver Dagens industri.  Elnätsavgiften stiger med sex procent för nära en miljon Vattenfallskunder.

Vid årsskiftet stiger elnätsavgiften med 6 procent hos närmare en miljon kunder hos Vattenfall, uppger Dagens industri. Höjningen gäller 870 000 privat- och företagskunder från den 1 januari 2018. 

Enligt Vattenfall Eldistribution innebär det i snitt 540 kronor om året för en villakund och 144 kronor för en lägenhetskund, skriver Di – som påpekar att det statliga kraftbolaget trots miljardvinster har höjt avgifterna med 31 procent på tre år. Däremot går hela Vattenfallkoncernen med jätteförlust.

Mycket större än inflationen

Avgiftshöjningarna är mångdubbelt större än inflationen som under senare år har pendlat mellan noll och 1,9 procent.

Vattenfall har, liksom de andra eljättarna Eon och Ellevio, motiverat varje stor avgiftshöjning med kommande miljardinvesteringar för att förbättra elnätet, skriver Di.

– Att Vattenfall nu höjer igen vid årsskiftet kommer tyvärr inte som en överraskning. Men deras ursäkter att höja är svaga, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till Di.

Han anser att Vattenfall försöker dra in så mycket som möjligt på den monopolmarknad som elnätet utgör. Detta för att i någon mån minska fjolårets förlust på 26 miljarder kronor för hela koncernen. Vattenfall har i flera år haft jätteförluster bland annat på grund av Nuonaffären och regeringen har därför höga avkastningskrav på den statliga koncernen.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *