Erdogan rensar ut – ytterligare 7 000 sparkas inför årsdagen av kuppförsöket

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenTurkiet president Erdogan fortsätter utrensningarna inför årsdagen av kuppförsöket mot honom förra sommaren.

Mer än 7 000 poliser och statstjänstemän avskedades på fredagen – utöver de 100 000 som redan fått sparken under året efter kuppen.

På lördagen är det exakt ett år sedan den misslyckade militärkuppen mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan – och han firar med massmötet och ett stort tal i parlamentet.

Den turkiske ledare har utnyttjat året till att stärka sin maktställning, strypa oppositionen och rensa ut alla offentligt anställda som han anser inte är obrottsligt lojala.

Nu får ytterligare 7 000 poliser, statstjänstemän och universitetsanställda sparken, rapporterar Reuters. Det officiella meddelandet kom på fredagen, dagen före årsdagen av kuppförsöket.

100 000 sparkade, 50 000 fängslade

Regimen har redan avskedat 100 000 anställda inom militären, polisen, statsförvaltningen, rättsväsendet och universiteten efter kuppförsöket. Under samma period har man fängslat 50 000 inom samma sektorer.

Erdogan anklagar en religiös rörelse under ledning av den turkiske muslimske predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom kuppförsöket. Erdogan och Gülen var tidigare nära allierade, men är nu bittra fiender.

Gülen, som bor i USA, förnekar all inblandning. Men Erdogan fortsätter att rensa ut eller fängsla alla som på något sätt kan kopplas till Gülens rörelse. Den turkiske presidenten kallar dem ”terrorister”.

De statsanställda som fick sparken på fredagen ”har agerat mot statens säkerhet eller är medlemmar av en terroristorganisation”, heter det i det officiella meddelandet om avskedandena.

Undantagstillstånd

Det råder undantagstillstånd i Turkiet efter kuppförsöket. Regimen säger att det är nödvändigt för statens säkerhet, men kritiker anser att Erdogan använder åtgärden för att stärka sin makt.

– Vi kommer att häva undantagstillståndet först när vi inte längre behöver det för att bekämpa terrorismen. Terroristerna kommer att straffas enligt lagen, säger Erdogan.

Turkiet begär att USA kan utlämna Fethulla Gülen, hittills utan framgång. Gülen själv säger att han är beredd att återvända om USA utlämnar honom.

– Erdogan är förtryckaren som har vållat allt detta lidande och förtryckt tusentals oskyldiga. Jag vill spotta i hans ansikte, säger Gülen.

Cirka 250 människor dödades när turkiska militärer försökte genomföra en kupp mot Erdogan den 15 juli förra året.

Största oppositionsmötet

100 000-tals turkar samlades i söndags i Istanbul till det största oppositionsmötet på många år. Huvudtalare var oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu. Han hade tågat i spetsen för en ”Marsch för rättvisa” – i protest mot massavskedandena och massgripandena – från huvudstaden Ankara till Istanbul, en sträcka på 45 mil.

– Vi kräver rättvisa. Vi kräver rättvisa inte bara för dem som samlats här, inte bara för dem som stöder oss, utan för alla, sade Kilicdaroglu, ledare för Republikanska folkpartiet.

– Rättvisan är grundvalen för staten. I dagens Turkiet är statens grundval hotad, sade han.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *