Fler jobb inom hotellbranschen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Sverigesradio.Hotell- och restaurangfacket: Stor brist på kockar

(1:15 min)

Samtidigt som hotellbranschen boomar råder det så stor brist på kockar att man tvingas rekrytera utomlands.

Redan idag värvar alltså hotellen kockar utomlands, samtidigt som flera stora hotell planeras i Göteborg.

Och många av jobben som skapas när hotellbranschen växer kräver ingen tidigare utbildning. Som att städa, diska och tvätta.

– Men att tala bra svenska har blivit viktigare även i dessa yrken, säger Christer Eriksson som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Delvis är språket viktigt av säkerhetsskäl då man vid ett larm ska kunna hjälpa både gäster och övriga anställda att ta sig ut. Men det handlar även om att kunna ge service i form av att kunna svara på frågor, berättar Christer Eriksson. 

Lisette Bergman har jobbat i elva år som städerska på Hotell Royal i Göteborg, och där sätter ägaren värde på att även städerskor kommunicerar med gästerna, ger tips och service. Något som för henne är själv behållningen med jobbet.

– Man försöker ställa upp med allt som går att göra. Om de frågar om nått så svarar man så gott det går. Jag är nog en av de som pratar mest här, säger hon och skrattar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *