Fransmännen hedrar terrorns offer

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenHär hedrar fransmännen de 86 personer som dog i terrorattentatet.

Ett år efter att en lastbil mejade ner nationaldagsfirare längs strandpromenaden i Nice samlades tusentals människor för att minnas dem.

Presidentparet Emmanuel och Brigitte Macron deltar i ceremonin.

Den franska trikoloren vajade längs Promenade des Anglais i Nice på fredagseftermiddagen när tre presidenter – nuvarande Emmanuel Macron och hans två företrädare Nicolas Sarkozy och François Hollande – tillsammans med tusentals fransmän samlades för att tillsammans hedra och minnas de 86 människor som dog när en lastbil körde rakt in i den glada folkmassan med nationaldagsfirare för ett år sedan.

Samtidigt var säkerheten på toppnivå för att undvika nya terrordåd.

Ingen kunde röra sig i området utan att passera minst en säkerhetskontroll och redan under torsdagskvällen placerade polisen ut beväpnade patruller i centrala Nice medan särskilda bombhundar sökte igenom området under fredagsmorgonen rapporterar Le Figaro.

– Det är första gången jag ser något liknande här, men det gör att jag känner mig trygg, säger Nicebon Dora till Le Figaro.

Under kvällen kommer musik, sång, textuppläsning och en film visas som uppmärksammar de som drabbades av terrordådet. Programmet har satts samman av de lokala myndigheterna i Nice i samarbete med offrens anhöriga.

Nice borgmästare har även avtäckt en plakett till sjukvårdspersonalen som tog hand om de hundratals skadade människorna efter dådet.

Trebarnsfamiljen skadades i terrordådet

Trebarnsfamiljen Rambeloson från Nice var några av alla de som hamnade mitt i attentatet men mot alla odds överlevde.

– Vi blev påkörda av en lastbil, säger femårige Teylan Rambeloson till Le Figaro.

Familjen var ute för att fira nationaldagen förra året när terrorn slog till. Pappa  Tantely Rambeloson, sonen Teylan och sexåriga dottern Landy skadades svårt samtidigt som åtta månader gamla sonen Tyrian försvann i kaoset.

De fruktade det värsta men hittade honom senare oskadd på ett sjukhus efter att en okänd kvinna tagit honom dit.

I dag kämpar familjen fortfarande med mardrömmar efter det som hände och smärtor från skadorna.

– Barnen skriker i sömnen och är väldigt oroliga. Jag kommer fortfarande inte ihåg allting, säger mamma Lalatiana Rambeloson till Le Figaro.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *