Ny undersökning: Bopriserna sjunker

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenBostadspriserna fortsätter att sjunka i Sverige.

Både för villor och bostadsrätter.

På tremånaderssikt backar bostadsrätterna både i Sverige i stort och i storstäderna – för blott andra gången på fem år.

Det visar dagens andra stora bostadsundersökning: Valueguards HOX-index.

Priserna för bostadsrätter i Sverige sjönk den senaste månaden, medan priserna för villor steg. Det visade nya siffror från Svensk mäklarstatistik på fredagsmorgonen.

Nu bekräftar nästa stora bostadsundersökning den avstannade marknaden för bostadsrätter. Enligt Valueguards HOX-statistik sjönk bostadsrättsindexet med 0,9 procent mellan maj och juni.

LÄS MER: Nya trendbrottet på bostadsmarknaden 

Men medan Svensk mäklarstatistik hävdar att villamarknaden fortsätter gå starkt i Sverige visar HOX-siffrorna något annat:

Villaindexet sjönk med 0,2 procent mellan maj och juni.

HOX är en indexteknologi som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden. Index går till exempel inte upp för att det säljs många bostäder i attraktiva områden eller många nyproducerade bostäder en viss månad.

HOX-indexet: Lägre bostadspriser

En förklaring till det är en avstannad – och sjunkande – marknad i Stockholm, där priserna generellt sett är högst. Både Svensk mäklarstatistik och Valueguard är överens om en negativ prisutveckling i huvudstaden. 

– Om man ska sammanfatta är det en ganska normal sommarmånad vi ser, med lägre aktivitet och något sjunkande priser, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Claudia Wörmann på SBAB säger att nyproduktionen nu är i gågn på bred front – men alla har inte råd. Därför matchar inte utbudet efterfrågan.Foto: Pressbild

LÄS MER: Experterna: Så gör du smartast med bolånet 

Enligt henne märker man också av en fortsatt obalans mellan utbud och efterfrågan. Utbudet på bostäder är för lågt i förhållande till efterfrågan – även om nyproduktionen nu har kommit i gång rejält.

Claudia Wörmann: Påverkar liv

Detta kan få stora konsekvenser för enskilda hushåll.

– Det låga utbudet är så pass lågt att det påverkar människors liv. Man skjuter upp separationer på grund av hur bostadssituationen ser ut. De unga som bor kvar i föräldrahemmet och föräldrar skjuter upp sin egen flytt, säger Claudia Wörmann i en kommentar.

LÄS MER: Rekordmånga nya lägenheter till salu 

Men prisindex för bostadsrätter har nu sjunkit en tid.

För första gången på ett år är tremånadersförändringen i Valueguards bostadsrättsindex negativ i både riket och de tre storstäderna. Senaste det hände – förutom i fjol – var för fem år sedan.

På Erik Olsson fastighetsförmedling upplever man dock bostadsmarknaden som fortsatt stark.

”Sommarens låga aktivitet och ett litet utbud gör att färre bostäder säljs. Låg ränta, stark ekonomi, lågt utbud och angelägna visningsbesökare håller samtidigt uppe priserna”, skriver man i en kommentar.

LÄS MER: 9 fällor – se upp med detta vid rotavdraget 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *