Nytt starkt resultat för SEB – överträffar förväntningarna

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenSEB redovisar ännu ett starkt resultat under den nye vd:n Johan Torgeby:

En vinst på närmare 5,7 miljarder kronor.

Det är mer än 400 miljoner över analytikernas förväntningar.

Nu kommer storbankerna med sina rapporter. SEB var först ut på fredagsmorgonen – och kunde återigen visa på ett starkt resultat.

Rörelseresultatet landade på 5 681 miljoner kronor under årets andra kvartal. Det kan jämföras med 5 536 miljoner kronor motsvarande period i fjol – eller med analytikernas förväntningar på 5 275 miljoner kronor.

Även räntenettot överträffade förväntningarna:

4 913 miljoner kronor mot förväntade 4 836 miljoner.

Resultatet är till stor del ett resultat från Annika Falkengrens tid som koncernchef. Hon lämnade banken i våras och efterträddes då av Johan Torgby.

Johan Torgeby om SEB:s resultat

Storbankens vd Johan Torgeby är positiv i kvartalsrapporten.

”Allteftersom affärsläget fortsatte att förbättras ökade kundernas aktivitetsnivå i alla segment och marknader där vi verkar. Med SEB:s diversifierade affärsmix kan vi stödja våra kunder och generera uthållig vinsttillväxt också i den rådande komplexa miljön. Under det första halvåret ökade alla fyra divisioner sina rörelseintäkter och rörelseresultat jämfört med förra året”, skriver han.

LÄS MER: Mycket stark rapport för SEB under ny vd 

Samtidigt ökade även rörelsekostnaderna: från 5,4 miljarder kronor andra kvartalet i fjol till 5,5 miljarder motsvarande kvartal i år. Det är en ökning med tre procent.

I sin kommentar skriver Torgeby att företagskunderna även var aktiva  i kapitalmarknaderna och ”kunde dra fördel av det låga ränteläget”.

Halvvägs genom SEB:s treårsplan

Nu är SEB halvvägs igenom sin treåriga affärsplan.

Den innebär bland annat ett mer digitalt bolåneerbjudande, en digital nykundsprocess, nya likviditetsanalystjänster för företagskunderna och pensionsrådgivning på distans.

LÄS MER: SEB får straffavgift – på flera miljoner 

”Under de första sex kvartalen har vi lyckats öka utväxlingen i verksamheten. Vi levererar enligt plan trots att 2016 började mycket försiktigt med låg aktivitet bland kunderna”, skriver Johan Torgeby.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *