Överläkare kritisk mot kollegor som inte drar in körkortet

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenTransportstyrelsen har sammanställt statistik över de 16 514 fallen av återkallat körkort under första halvan 2017.

Antalet i sig är nästan 12 procent färre än för samma period förra året. Trots minskningen är det fler som får sitt körkort indraget av medicinska skäl. 

”Nöjer sig med muntliga överenskommelser”

Transportstyrelsens överläkare Lars Englund är ändå kritisk mot att många läkare inte anmäler patienter utan nöjer sig med så kallade muntliga överenskommelser.

– Det finns många fler som på grund av sjukdom inte klarar trafikens krav än de som får sina körkort återkallade. Vi har dock under flera år sett en liten gradvis ökning av medicinska återkallelser och det är glädjande att trenden fortsätter. Fortfarande är det alldeles för många läkare som använder möjligheten till muntlig överenskommelse, även om det är en mindre bra lösning i de flesta fallen, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så väljer du rätt alkomätare 

Kan få allvarliga konsekvenser

En läkare som har en patient som bedöms vara olämplig som förare ska anmäla det till Transportstyrelsen. Men det är få läkare som följer den rekommendationen – för få enligt Lars Englund. 

– Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. I sådana fall kan en mutlig överenskommelse få allvarliga konsekvenser eftersom den drabbade helt enkelt inte minns den, säger Lars Englund.

Hittills i år har 4 515 körkort dragits in av medicinska skäl, eller av läkare – en ökning från 4 287 från första halvåret 2016 och 4 213 för tre år sedan.

LÄS MER: En av sex en trafikfara – ser alldeles för dåligt 

Fortkörarna som inte får indraget

Den största gruppen är fortkörarna på 8 516 indragna körkort. Men där ligger också den största minskningen, ner från 10 350 vid samma tidpunkt förra året.

De rattonyktra blir också färre. 2 899 indragna körkort hittills i år jämfört med 3 455 förra året. Polisen har från nykterhetsrörelsen fått stark kritik för att de minskat på antalet kontroller vilket nu syns tydligt i statistiken. Tidigare har återkallelse på grund av rattfylla legat på 3 400-3 500 per halvår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *