Så pratar du med dina barn om terror

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenDen 14 juli är det år sedan terrordådet i Nice som krävde över 84 människoliv. 

– Vid sex-sjuårsåldern måste vi börja prata med våra barn om att det kan hända otäcka saker runtom oss, säger psykologen Anna Norlén.

Den 7 april körde en lastbil in i folkmassorna på Drottninggatan i Stockholm. Under terrordådet dog fyra personer – en av dem var en 11-årig flicka. 

Under Ariana Grandes konsert i Manchester, England den 22 maj genomfördes en annan attack då 22 personer dog och 59 personer fick föras till sjukhus – tolv av dem var barn.

Barn fångar upp hemska händelser på sociala medier

Nyheterna om terrordåden sprids bland annat på sociala medier – där barn och unga självständigt tar del av informationen, säger Anna Norlén, psykolog och verksamhetschef på Ericastiftelsen som erbjuder psykoterapeutisk behandling av barn. 

– Man får räkna med att de fångar upp bilder och information om otäcka händelser, säger hon.

Vuxna kan då göra barnen trygga genom att lyssna på deras frågor och reaktioner, säger hon.

Efter terrorn i Manchester – barn kan känna sig som mål för terrorn

Barn upp till fem år mår bäst av att inte få veta för mycket om hemska terrordåd, säger hon.

– De allra minsta barnen ska vi försöka skydda, det finns inget mål i sig med att informera om att världen är farlig – de ska få känna sig så trygga som det bara går.

Attacken under Ariana Grandes konsert i Manchester var ett terrordåd som drabbade många barn och unga. 

Eftersom attacken var mot en barnkär artist med många unga i publiken kan barn uppleva det som att terrorn riktades mot dem, säger Anna Norlén.

– Som vuxen kan man tänka lite extra på det i situationer när många barn och unga drabbats, lyssna på barnens funderingar och erbjuda sin tid för att prata om det i fall man märker att det har väckt en reaktion. Om man vet att ens barn har snappat upp det kan man säga att man själv känner sig extra ledsen eftersom många barn drabbades.

– Man bör inte spä på skräcken, men inte heller förneka om man själv kan bli rädd och orolig.

När barnet blir oroligt: ”Svara med trygghet”

Hon säger att man kan betona att de allra flesta människor är snälla, vill väl och hjälpas åt – det kan man understryka och göra en stor sak av, menar hon. 

– Det finns inget värde av att vara för realistisk när man försöker att trygga ett barn – man ska givetvis inte lura dem, men man kan betona att det är många vuxna, föräldrar, brandmän och poliser som göra allt de kan för att vi ska vara trygga

Om ens barn blir oroligt av otäck information så ska föräldern svara med trygghet, säger Anna Norlén.

– Oron är ofta ett sätt för barnen att visa att man behöver lite extra omsorg och trygghet. Då tycker jag att man kan ge dem det och följa dem till skolan eller låta barnet sova i ens säng – men man behöver själv inte bli orolig av barnets beteende eftersom det oftast klingar av, säger Anna Norlén. 

Tips: Så pratar du med barnen om terror

• Barn upp till fem år mår bäst av att veta så lite som möjligt – äldre barn kan må bra av att prata om hemska saker de hör talas om.

• Vid terrordåd: använd tillfället och fråga ”vad tänker du om det här?”, försök läsa av hur bekymrat barnet blir.

• Det är viktigt att försöka vara lugn när man talar om terror och skrämmande saker med ett barn – om man som förälder känner oro kan man ta hjälp av någon annan vuxen att prata av sig med först, eller låta en annan vuxen prata med barnet.

• Lyft fram att terrordåden är ovanliga

– Vi kan betona för barnen att det händer sällan och att man är säker på att det så vitt man vet är tryggt i området som man bor i och där barnen går i skolan – utan att känna att man lurar sina barn, säger Anna Norlén.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *