Så undviker du viltolyckor

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioLänsansvarig jägare i Skåne: Att väja i 90 kilometer gör man bara på film

(1:07 min)
Påkört rådjur

Rådjur är det vanligaste djuren vid viltolyckor. Foto: Scanpix

Viltolyckorna ökar varje år. Calle Eriksson från Nationella Viltolycksrådet tycker att det är viktigt att veta hur man undviker olyckorna och vad man gör om de inträffar.

Viltolyckorna ökar stadigt i Skåne för varje år, enligt Calle Eriksson, länsansvarig jägare i Skåne inom Nationella Viltolycksrådet.

Han tycker att man borde sänka hastighetsbegränsningarna  för att minska olyckorna.

Calle Eriksson berättar också om hur bilister överlag är väldigt dåliga på att märka ut platsen för viltolyckan efter att den inträffat vilket skapar problem när han själv ska bege sig ut till platsen för att hitta det påkörda djuret.

Han menar att bilister ofta märker ut platsen där man fått bilen att stå still, inte där själva kollisionen inträffat och han rekommenderar att man backar minst 100-200 meter innan man lägger ut sin vimpel eller annan markering.

– Du kan inte ana hur många mil jag gått längst svenska vägar och letat och letat. De djur som inte dör på plats eller som ligger levande men inte kommer därifrån, dem ska vi leta rätt på och avliva. Det är för att minska och förkorta påkörda djurs lidande som vi håller på med det här, säger Calle Eriksson från Nationella viltolycksrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *