Minister KU-anmäls efter Transportstyrelsens IT-affär – som hotade rikets säkerhet

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenKristdemokraterna tänker KU-anmäla infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att få klarhet i Transportstyrelsens IT-upphandling, rapporterar SVT. 

Denna ledde till att myndighetens generaldirektör Maria Ågren sparkades av säkerhetsskäl.

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren avskedades i januari. Först i juli avslöjades bakgrunden: att hon genom att lägga ut hanteringen av myndighetens IT-register på länder i Östeuropa hade röjt hemliga uppgifter, något som kunde hota rikets säkerhet.

Genom IT-affären blev miljoner svenskars personliga uppgifter och körkortsbilder tillgängliga för tekniker i Tjeckien och Rumänien, visar Säpos förundersökning

Politiskt efterspel

Nu får affären ett politiskt efterspel. Kristdemokraterna ska KU-anmäla infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att hon kände till IT-affärerna, skriver SVT.

– Jag kommer upprätta en KU-anmälan för att jag vill att riksdagens konstitutionsutskott tittar på det här, när fick ministern informationen och varför är det först nu som allt nystas upp, säger Mikael Oscarsson, KD:s försvarspolitiske talesperson, till SVT Nyheter.

– Det är en stor skandal som nu rullas upp framför våra ögon och nu måste vi få information i riksdagen, säger han.

Mikael Oscarsson kritiserar att den ansvariga ministern låter Transportstyrelsens  styrelseordförande sitta kvar trots att han har känt till den olagliga IT-affären i två år

Fick sparken i januari

Maria Ågren fick sparken som GD för Transportstyrelsen den 19 januari. Omständigheterna var oklara, det verkliga skälet avslöjades inte för allmänheten. Först ett halvår senare, den 6 juli, kunde Dagens Nyheter rapportera att det handlade om rikets säkerhet. Ågren hade röjt hemligstämplade uppgifter och hade erkänt ”grov oaktsamhet”. Hon hade fått ett strafföreläggande på 1 000 kronor.

Transportstyrelsen lade 2015 ut sin datahantering på storföretaget IBM som anlitade underleverantörer i östeuropeiska länder. Dessa hade tekniker som inte gått igenom säkerhetskontroll – men eftersom det var brådskande drogs projektet i gång i alla fall.

Tillgång till personliga uppgifter

Det innebar att de som hanterade uppgifterna förutom tillgång till alla svenskars körkortsuppgifter också fick vetskap om efterlysta fordon, bepansrade fordon, personer med skyddad identitet samt när och var värdetransportbilar kör. 

De fick också tillgång till all information som lagras i Transportstyrelsens stordator, bland annat uppgifter om Sveriges vägar, hamnar och flygplatser.

– Har det här hamnat i händerna på Ryssland eller terrorister är det otroligt allvarligt säger Mikael Oscarsson till SVT.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *