Nu kommer värmetoppen – varm luft från Europa

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenI mitten av nästa vecka väntas varm luft från Europa nå Sverige och vi kan få sol i stora delar av landet. 

– Under torsdag och fredag kan det faktiskt bli över 25 grader i södra Sverige, säger meteorolog Henriette Skaret. 

Helgens väder avslutas med regn, då ett regnväder drar in över Sverige västerifrån. 

– Det når Norge redan på lördagen och fortsätter sedan mot Sverige. Det kommer förstås regna i Västsverige först, men stora delar av Sverige ser ut att få regn på söndagen, säger Henriette Skaret, meteorolog på Storm.   

Under början av nästa vecka ser vädret ut att bli lite bättre. 

– Efter att lågtrycket passerat Sverige under natten mot måndag kan det bli ganska fint väder med sol – kanske med några skurar. 

– Men någon riktig sommarvärme blir det nog inte, tyvärr. Det ser ut att bli varmast i öst, från Kalmar i söder till Gävle i norr, säger Henriette Skaret. 

Varmast i början av nästa vecka ser det ut att bli i Stockholm, Uppsala, Norrköping och Enköping – men då handlar det ändå bara om temperaturer mellan 21 – 24 grader.  

Bästa vädret på onsdag

Enligt Henriette Skaret ser onsdagen ut att bli riktigt fin i stora delar av landet. 

– Då kommer ett högtryck från Europa in över Sverige och det ser ut att kunna bli riktigt fint väder i stora delar av landet. Då kan det också bli ännu lite varmare – om högtrycket slår igenom ordentligt. Men temperaturerna ser inte ut att krypa över 25 grader. 

Slutet av veckan kan bjuda på höga temperaturer, särskilt i södra Sverige. Men vill det sig illa blir det varmt – och regnigt. 

– Under torsdag och fredag kan det komma in ny varmluft söderifrån och då kan det faktiskt bli över 25 grader i södra Sverige. Men det sammanfaller med ett lågtryck – så det kan lika gärna bli 25 grader och regn, berättar Henriette Skaret.  

”Lågtrycken kan snabbt ändra bana”

Hon förklarar att det är svårt att uttala sig om vädret på sommaren eftersom lågtryckssystemen är svaga. 

– Lågtrycken kan snabbt ändra bana och ge regn på andra ställen i stället. 

Lågtryck når inte Norrland

Norrland ser ut att få en rätt kylig start på nästa vecka – men framåt veckoslutet ser temperaturerna ut att kunna stiga uppemot 18 – 20 grader. 

– Det lågtryck som kommer in över södra Sverige under torsdag och fredag ser inte ut att nå norra Sverige. Så de nordliga delarna av landet kan få rätt fint väder då, förklarar Henriette Skaret.  

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *