Pratade med turisterna innan han högg ihjäl dem

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenDen egyptier i 30-årsåldern som högg ihjäl två tyska kvinnor vid ett strandhotell i Hurghada på fredagen satt och talade tyska med dem innan han gick till attack. 

Det uppger nyhetsbyrån AP.

Ingen har tagit på sig dådet – men mannen var troligen inspirerad av en lokal terrorgrupp med kopplingar till IS.    

På lördagen framkommer nya uppgifter om fredagens knivattack i Hurghada i Egypten där två tyska kvinnor minste livet och fyra andra personer skadades. 

Gärningsmannen satt och talade tyska med de två kvinnorna innan han högg ihjäl dem med en stor kökskniv. Därefter flydde gärningsmannen, jagad av hotellarbetare och säkerhetsvakter, uppger AP.

Han sprang in i hotellet bredvid där han attackerade fyra personer till – två kvinnor från Armenien, en från Ukraina och en från Tjeckien enligt lokala medier. De här uppgifterna är dock inte bekräftade av egyptiska myndigheter. 

Var ute efter turister

Redan under fredagen rapporterade flera medier att gärningsmannen, som är i 30-årsåldern, var ute efter turister. Åt egyptier ska han ha ropat ”försvinn” och ”jag är inte ute efter er”. 

Egyptiska myndigheter har uppgett att gärningsmannen högg offren i ansiktet, nacken och fötterna.

LÄS MER: Sex turister knivhuggna vid hotell 

Teorin: inspirerades av grupp med IS-koppling

Ingen grupp har tagit på sig dådet. Men mannen har troligen inspirerats av en lokal terrorgrupp – med kopplingar till IS – som uppmanat sina anhängare att attackera Egyptens kristna minoritet och turister. 

Han är nu förd till Kairo där han förhörs av polis och åklagare. 

”Hur handlingen karaktäriseras, om det är en individuell handling eller en terrorhandling, är för närvarande oklart för åklagarmyndigheten”, uppger myndigheten i ett uttalande som AP återger.   

Polisen håller förhör med ett 15-tal hotellmedarbetare för att reda ut hur knivattacken gick till. AP uppger vidare att säkerheten i Hurghada förstärkts – bland annat vid turistattraktioner – efter attacken.  

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *