Sjuksköterskan Jessicas brev till politikerna: ”Vad åt ni till lunch?”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenSjuksköterskan Jessica Ervasti Nordin har fått nog. 

I ett öppet brev beskriver hon en ohållbar vardag på Karlskoga Lasarett. 

Att ens hinna kasta i sig lite lunch har blivit till lyx på sjukhuset.

– Jag bara kände att jag inte orkade mer, att jag behövde få ur mig allt och dela med mig av det till andra, säger hon om sitt öppna brev som även uppmärksammats av P4 Örebro

Sommaren på Karlskoga Lasarett innebär omorganisation, ny arbetsmiljö och mer vårdkrävande patienter. 

I alla fall för Jessica Ervasti Nordin. 

Det är i början av juli och sjuksköterskan sätter sig i bilen på sjukhusparkeringen efter ytterligare en dag fylld av stress. Med sig har hon sin matlåda.

En bit smörgåstårta som enligt planerna skulle ätas till lunch. I stället får den åka med hem. Jessica är kallsvettig, yr och irriterad. Energin är slut, och tårarna börjar långsamt sippra ner längs hennes kinder. 

Hon kör hem, sätter sig framför datorn och författar ett inlägg på Facebook. Ett öppet brev till Region Örebro län. 

Ett rop för att få politikerna att lyssna. 

– Det rann över. Varken jag eller den andra sjuksköterskan hann ens äta lunch. Och när jag satte mig i bilen för att åka hem så kom tårarna. Jag var helt slutkörd i kroppen. Jag bara kände att jag inte orkade mer, att jag behövde få ur mig allt och dela med mig av det till andra, berättar hon om inlägget. 

LÄS MER: Vittnesmålen från svenska sjuksköterskorna: ”Grät i flera timmar” 

”Inte patientsäkert”

Jessica har knappt jobbat som sjuksköterska i ett halvår, men hon har redan fått känna på vad det kan innebära. I det öppna brevet frågar hon vad politikerna som fattar besluten åt till lunch. Fick de sätta sig ner en stund? Åt de matlåda, eller hann de till och med ut en sväng på stan?

”Hoppas att era luncher smakade bra, det gjorde min med men den hade smakat bättre på jobbet”, skriver hon, som fick äta först 16.45. 

Lunchen, som fick intas hemma. Foto: Privat

Hon berättar om personalbristen. 

Om bemanningen som är alltför tunn jämfört med antalet patienter. 

Om lönerna, arbetsmiljön och villkoren.

– Det är inte så här varje dag, men en stor del av tiden. Vi som jobbar känner att vi är för lite personal sett till patienterna. Man stressar mer och har ofta vårdkrävande patienter som tar lång tid. Vi hinner inte med att reflektera tillsammans, och det är viktigt att man gör det. 

Rädslan är att bristen på personal ska gå ut över patienterna. 

– Än så länge har det inte inträffat någon olycka. Men det finns ju alltid en risk att man missar något eller att något blir fel i en stressad situation. Det är inte patientsäkert. 

LÄS MER: Sjukvården är så sjuk att människor dör 

Hoppas fler ska våga berätta

Någon respons från Region Örebro län har Jessica inte fått. 

– Nej, det är ingen som har hört av sig eller så. Vår chef är medveten om problemen och har gett sin version. 

Tillförordnad områdeschef på sjukhuset är Håkan Lindvall. Till P4 Örebro säger han att de försökt jobba aktivt med sommarbemanningen, men att månaderna är tuffa då det råder brist på sjuksköterskor. 

–  I år har vi försökt och se hur mycket personal vi har och har anpassat antalet vårdplatser efter det. Men jag kan instämma mycket i vad Jessica säger, säger han till radiokanalen.

Men enligt Jessica är det inte sjuksköterskebristen som är problemet. Hon pekar i stället på vikten av att göra sjukhusen till attraktiva arbetsplatser samt att se över villkoren för personalen.

För att fånga politikernas uppmärksamhet vill hon att fler ska berätta. 

– Jag hoppas att fler ska våga säga hur de har det och att det går så pass långt att politikerna tar till sig av det. Utan bra vård fungerar inte samhället. Och människor blir nu, och är mer vårdkrävande, vilket innebär att man måste satsa mer. 

LÄS MER: Skånska läkare i upprop om vårdkrisen 

”Känns oroligt inför framtiden”

Trots att hon inte ens har jobbat i ett halvår tvingas hon nu gå ner i arbetstid för att klara av jobbet. 

– Det känns oroligt inför framtiden att jag inte kan jobba så här. Det gör mig jätteledsen, för jag brinner verkligen för det. Jag vill ju jobba som sjuksköterska, utvecklas mer och jobba med det hela livet tills pensionen. 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *