Även nyblivna pappor kan få BVC-samtal

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioVårdutvecklare: ”Pappor blir också deprimerade”

(1:05 min)

I Skåne kan nyblivna pappor och andra föräldrar som inte varit den som fött barnet komma att erbjudas egna samtal på barnavårdscentralen.

Redan nu utbildas BVC-sjuksköterskor i Region Skåne i samtalsmetoden som bland annat ska fånga upp dem som drabbats av depression i samband med att man blivit förälder. Regionens kunskapscentrum för barnhälsovård hoppas att mottagningarna ska få utökade resurser för samtalen.

– Pappor får depressiva besvär, när barnet föds, i ungefär halva omfattningen som mammor, alltså hälften så många pappor, men det är ingen liten grupp, säger psykologen Lars Olsson, vårdutvecklare på kunskapscentrum för barnhälsovård.

Nyblivna mammor i Skåne erbjuds i dag ett samtal kring det egna måendet, när barnet är mellan sex och åtta veckor. Mer än var tionde kvinna drabbas av en förlossningsdepression, och genom samtalsmetoden kan drabbade kvinnor fångas upp och få stöd.

Nu vill alltså regionens kunskapscentrum för barnhälsovård införa samtal även för den andra partnern, som ofta har ganska lite kontakt med barnhälsovården. Samtalen, som helst ska ske när barnet är mellan tre och fem månader, ska i första hand stötta i föräldrarollen, i andra hand fånga upp psykisk ohälsa.

– Vi jobbar nu på att införa ett samtal som riktar sig till pappan eller den förälder som inte burit barnet. Det är i sin uppstartsfas, men en tredjedel av sjuksköterskorna har gått en utbildning i det här samtalet, och på sina håll är det på väg att börja införas, säger Lars Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *