E-sport tar plats i Gothia Cup

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Sverigesradio.Malin Jonson på Gothia cup: Det känns jätteroligt

(1:38 min)
Kvinna i förgrunden och killar som spelar dataspel i bakgrunden

Malin Jonson, Kommunikationsansvarig Gothia Cup. Foto: Martin Engborg/Sveriges Radio

Imorgon drar Gothia cup igång, men egentligen har turneringen redan varit i gång i flera veckor – för i år kan man för första gången tävla i e-fotboll.

E-sport, alltså tävlingar i dataspel, har vuxit till en enorm industri och i år är det premiär för Gothia Cups e-fotbollsturnering.

– Gothia Cup i stort handlar ju om att skapa världens största mötesplats för ungdomar. Nu tar vi steget och flyttar in digitalt också för att bredda oss ännu mer, säger Malin Jonson på Gothia Cup.

Turneringen startade 9 juni på internet och sju finalister har redan kvalificerat sig till finalen genom att tävla hemma vid datorn. Men ytterligare en person, mellan 12 och 18 år, kan nå finalen genom att ta sig till Heden i Göteborg och där spela e-fotboll i det så kallade Training area.

En som redan gått vidare till torsdagens final i e-fotboll, som äger rum i Lisebergshallen, är Simon Kania från Askim. Tidigare har han varit med i Gothia cup och spelat vanlig fotboll, men i år deltar han med e-fotboll. Det blir första gången som han spelar inför publik.

– Det känns lite konstigt, lite nervöst, säger Simon Kania.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *