Atlas Copco faller på börsen efter rapport

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, ExpressenVerkstadsföretaget Atlas Copco faller tungt på börsen.

Orsaken är den offentliggjorda kvartalsrapporten som är sämre än väntat.

Företaget har vid lunchtid fallit nästa 7,5 procent och drar med sig  börsen.

Rörelseresultatet för Atlas Copco andra kvartal  i år var 6,0 miljarder kronor.

Analytikerna hade inför rapporten granskat bolaget förväntat sig ett resultat på 6,4 miljarder, enligt en sammanställning av 22 analytikers prognoser som SME Direkt gjort.

Börsen svarade blixtsnabbt när siffrorna blev offentliga, Och svaret blev  i form av ett regelrätt börsras för aktien som backat med närmare 7,5 procent strax före lunch på Stockholmsbörsen. En liten stund senare hade raset minst något och låg strax efter kl 12 på 7,13 procent.

En miljard under förväntan

Omsättningen för det andra kvartalet var 29 miljarder medan förväntningen låg på 30 miljarder.

Även Atlas Copcos orderingång var svagare än väntat, 30,8 miljarder mot förväntade 31,6 miljarder.

Den sammantagna efterfrågan på Atlas Copco produkter och service förväntas på kort sikt ”ligga kvar på nuvarande höga nivå”.

Det är företagets intäkter inom affärsorådet vakuumteknik som inte går enligt planerna. Intäkterna steg med 12 procent, vilket är mer än en halvering jämfört med tillväxten på 28 procent i det första kvartalet, uppger nyhetsbyrån Direkt.

Kalldusch för nya vd:n

Aktieraset i dag torde vara en rejäl kalldusch för Mats Rahmström som tillträdde som VD och koncernchef för Atlas Copco så sent som den 27 april i år. Han ersatte då  Ronnie Leten som efter ”åtta framgångsrika år”  begärde att få lämna sin position.

Atlas Copco ska delas i två bolag, meddelade man i början av året. Gruv- och anläggningsverksamheten blir ett bolag nästa år medan Atlas Copco lägger fokus på industrikunder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *