Stora skogsbränder härjar i Grekland – ber EU om hjälp

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Flera skogsbränder härjar kring Aten. 

På grund av kraftiga vindar växer bränderna snabbt.  

Nu ber Grekland EU om hjälp för att förhindra spridningen, enligt Reuters.  

Stora skogsbränder härjar i närheten av den grekiska huvudstaden. Flera hem har skadats och många har tvingats att evakuera. Brandmän har kämpat i tre dagar med att försöka förhindra spridningen av bränderna, enligt Reuters.

Men på grund av starka vindar i området ska de vara svårkontrollerade, uppger ABC News. Den tjocka röken ska ha försvårat arbetet ytterligare och gjort det svårt att släcka bränderna från luften. 

Avancerar i hög hastighet 

Och nu ber Grekland om hjälp att stoppa spridningen av EU. 

–  Branden avancerar i hög hastighet. På grund av storleken och brandens intensitet har landet skickat en begäran om flygmedel, säger Stavroula Maliri, talesperson för den grekiska räddningstjänsten i ett uttalande, enligt Reuters. 

Branden ska ha startat i semesterorten Kalamos. Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt nyhetsbyrån kämpar 210 brandmän och omkring 100 personer från den grekiska militären mot branden. Tre plan och sex helikoptrar deltar också i släckningsarbetet. 

En begäran om att två franska flygplan ska hjälpa till har avslagits – de behöver arbeta med Frankrikes egna bränder. 60 brandmän från Cypern har dock flugits in med ett plan från Greklands försvar. 

Startade på semesterort 

Branden ska ha startat i Kalamos, en semesterort ungefär 45 kilometer nordöst om den grekiska huvudstaden. Ett dussintal hem har skadats i branden och nu fokuserar den grekiska brandkåren på att skydda människor från att komma till skada, säger räddningstjänstens talesperson Stavroula Maliri till Reuters. 

Enligt Reuters arbetar 210 brandmän med att släcka bränderna. Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP TT NYHETSBYRÅN

I förebyggande syfte har myndigheter evakuerat två sommarläger och flera bostäder i området. Ett hundratal invånare i Kalamos fick också fly staden och tillbringade natten på stranden. 

Det är inte bara i Aten det brinner – enligt Reuters kämpar brandmän över hela Grekland mot mer än 55 skogsbränder i Peloponnesos och på öarna Zakynthos och Kefalonia. Utbrottet ska bero på torra vindar och varmt väder.

På Zakynthos, som är en populär ö att besöka för turister, brinner det på ett dussintals platser och har så gjort under de senaste fem dagarna. Under måndagen så förklarade myndigheterna att det gäller undantagstillstånd på ön. En minister i Zakynthos parlament har i lokal TV sagt att det inte finns någon tvekan om att bränderna är anlagda, enligt Reuters. 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.