FN: Milis troligen bakom mordet på Catalan

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

En ny FN undersökning visar att svenska FN-experten Zaida Catalan troligen dödats av kongolesiska milismedlemmar. 

Men utredningarna fortsätter, enligt Reuters.

FN:s utredningsgrupp säger dock att ”de inte kan utesluta möjligheten att andra kan ha varit involverade” i mordet av svenska Zaida Catalán, 36, hennes kollega Michael Sharp och fyra kongoleser.

– Utan närmare utredning och de nödvändiga rättsprocesserna, så kan inte identiteten, samröret och motiven av gruppen som deltog i dödandet av Sharp och Catalan bli fullt etablerad, skriver man i en rapport som Reuters tagit del av.

Försvann i mars

Catalán, FN-expert och tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, arbetade som expert för en FN-kommitté direkt underställd FN:s säkerhetsråd och försvann under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa den 13 mars 2017. 

Hon hittades två veckor senare död tillsammans med Sharpe och deras kongolesiska kolleger, bland annat tolken Betu Shintela.

LÄS MER: Zaida Catalán, 36, dödad på FN-uppdrag 

Personer som står åtalade

Uppdraget var att övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska republiken Kongo, i Centralafrika, samt att utreda misstänkta massakrer. Enligt en bandupptagning från 11 mars 2017 talar Catalán och Sharp med familjemedlemmar till den dödade milisledaren Jean Pierre Mpandis, som ledde gruppen Kamuina Nsapu. Då ska de ha avslöjat sina vidare resplaner.

Dagen efter lämnade de staden Kananga för att resa mot Bunkonde. Då blir de tillfångatagna och mördade. 

Mordet på svenskan filmades av hennes angripare och enligt FN-analytikerna och det finns fortfarande oklara frågor såsom varför en av mördarna gav order på ett språk som talas i armén. En åklagare från kongolesiska militären har dock sagt att det inte finns bevis på att militären varit inblandad.

LÄS MER: 8 frågor och svar om Zaida Catalán 

Specialutredning efterfrågas

FN:s analysteam uppmanade regeringen i kongo att göra en utredning med stöd av andra medlemsstater. USA har begärt att en specialutredning tillsätts.

Det pågår även en svensk polisutredning runt morden.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.