Folkfest när Gatans lag briljerade mot kändisarna

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

En ordentlig skara hade strömmat till vid Stora teaterns parkering för att bevittna kändismatchen.

Men trots det stjärnspäckade gänget var det något helt annat som stod i fokus – insamlingen till Gatans lags resa till VM för hemlösa.

– Både du och jag hade kunnat hamna på andra sidan, det är väldigt små tillfällen i livet som avgör det. Då är det viktigt att hjälpa till, säger initiativtagaren Ingvar Oldsberg.

Det var både upplagt för folk- och fotbollsfest när kändismatchen drog i gång på Göteborgs Kulturkalas första dag.

Folket kom, alla var glada och solen visade sig från sin bästa sida. Den enda som kunde stråla i kapp med den var journalisten Janne Josefsson när han kom gående med sitt lag mot planen.

– Själva grejen framför allt. Men bara att jag efter detta kan säga att jag spelat fotboll med Dan Corneliusson, Thomas Ravelli, Glenn Hysén och gänget, mina idoler, är bara helt fantastiskt, säger Janne Josefsson med ett brett leende.

Rutinerade rävar. Hans Mosesson, Janne Josefsson och Thomas Ravelli.Foto: HENRIK JANSSON

Kjell Bergqvist sålde glass

Förutom huvudattraktionen kunde man även köpa en korv från Ralf Edström borta vid grillen eller svalka sig med en glass från Kjell Bergqvist, som enligt egen utsago inte är hel obekant med sin uppgift för dagen.

– Jag driver en simskola nere i Thailand och där får ungarna gratis glass varje dag. Så jodå, jag är en stor glasshandlare nere i Asien, säger han.

Kjell Bergqvist i sitt rätta element – glassgubbe.Foto: HENRIK JANSSON

Fotbollen då? Lagen var fyra till antalet, två med spelare från Gatans lag och två lag med kändisspelare, där lag från respektive falang ställdes mot varandra i de inledande matcherna.

Efter en trevande inledning höjdes både tempot och nivån på skämt som dagens kommentator Ingvar Oldsberg drog från sidlinjen.

En stor släng av den sleven fick tidigare nämnde Janne Josefsson då Oldsberg påpekade att han inte borde gå i polemik med domaren och att det kommer bli ”debatt” kring Josefssons missade målchans.

Inngvar Oldsberg var på skojfriskt humör.Foto: HENRIK JANSSON

Gjorde mål på Ravelli

Gatans lag tog kommandot i matchen och gick upp i ledning med 2-0 efter mål av Ronja Lind och Lasse Bengtsson. Den senare var inte helt missnöjd efter att ha hängt en balja bakom Thomas Ravelli.

– Jag bara fintade av honom, det var riktigt härligt, säger Lasse Bengtsson.

Julle Olsson i Gatans lag gjorde det rumänen Miodrag Belodedici misslyckades med – satte en straff på Thomas Ravelli.Foto: HENRIK JANSSON

När matchen började lida mot sitt slut och Gatans lag hade en stabil ledning med 4-1 la kändislagets coach, VM 94-hjälten Kennet Andersson, pannan i djupa veck och konstaterade:

– Jag har tappat omklädningsrummet.

Kommer du att avgå vid en förlust?

– Det verkar så.

Coach Kennet Andersson hängde löst men tack vare Pontus Kåmark, Magnus Wislander och Erica Johansson fick han fortsatt förtroende på tränarposten.Foto: HENRIK JANSSON

Johanssons målsuccé

Men kändislaget reste sig, mycket tack vare två mål av tidigare längdhoppsstjärnan Erica Johanssons som har en gedigen fotbollskarriär (tre veckor i Landvetter IS som 12-åring) bakom sig.

Frågan till förre höjdhoppsstjärnan Erica Johansson var given. Innebär spänsten att du är en bra på att nicka? ”Nej, jag nickade på en boll en gång och då fick jag en nästan en hjärnskakning. Bollen träffade näsan.”Foto: HENRIK JANSSON

Matchen slutade 5-5 och gick på straffar där den stora hjälten, inte helt oväntat, blev Thomas Ravelli. Först plockade den gamla Blåvitt-målisen och sen satte han själv spiken i kistan innan han hoppade ut i publiken med en insamlingsbössa.

I den andra matchen rann det i väg ordentligt i målprotokollet efter att kändislagets målvakt Hans ”Ica-Stig” Mosesson hamnat i en formsvacka. Gatans lag gick segrande ur bataljen och i slutändan vann man hela turneringen.

Felizia Strandberg siade om Gatans lags chanser i turneringen på Stora Teaterns parkering: ”Vi kommer att vinna”. Något hon hade alldeles rätt i.Foto: HENRIK JANSSON

Hade även ett lotteri

Under kändismatchen hade man även en utlottning av flera fina priser där dyrgriparna var Henrik Lundqvists signerade New York Rangers-tröja och Håkan Hellströms tröja från Ullevi-konserterna – även den signerad.

När fotbollsfesten var över på onsdagskvällen återstod det bara att räkna pengarna, från korv-, glass-, och lottförsäljning som kommer att skicka vårt Gatans lag till VM för hemlösa i Oslo i slutet av augusti.

Efter en match var de 120 korvar Ralf Edström fått i uppdrag att grilla slut: ”Det har varit riktigt bra drag, nu är de iväg och hämtar mer”.Foto: HENRIK JANSSON

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.