Första snön har fallit i Sverige – i augusti

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Det har bara gått lite mer än två veckor in i augusti. 

Men den första snön i Sverige efter sommaren har fallit i Kiruna. 

– Det brukar komma snö lite sporadiskt under sommaren, dock så var det här den första ”riktiga” snön, säger Johanna Dahlqvist ansvarig vid Låktatjåkka fjällstation. 

Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkka ligger cirka nio mil från Björkliden i Kiruna på drygt 1 200 meters höjd och där har den första snön efter sommaren nu fallit. 

Snön kom natten mellan måndagen och tisdagen, och la sig under tisdagsmorgonen. Men snön ska inte vara täckande på marken. 

– Snön kom i måndags i samband med en storm. Vi mätte vindstyrka upp till 20m/s i byarna kvällen till tisdagen. Den låg kvar tills onsdag lunch, säger Johanna Dahlqvist.

Nu ska snön dock ha smält undan, men invånarna behöver kanske inte vänta så länge på nästa snöfall. 

– Det brukar komma snö lite sporadiskt under sommaren, dock så var det här den första ”riktiga” snön. Nästan på dagen samma datum som i fjol, säger Dahlqvist. 

”Inget ovanligt”

Johan Groth på vädertjänsten Storm, säger att det inte är ovanligt att det kommer snöfall vid den här tiden på året. 

– Det är ganska högt upp och i fjällvärlden och då är det inget ovanligt. Det är några ställen som också fått höst meteorologiskt. I år är det ett par ställen som bara haft en veckas sommar och förra året hade de ingen sommar innan hösten kom. 

Hade det varit inne i Kiruna hade det varit en annan sak. 

– Om det hade det varit inne i Kiruna stad, hade det nog varit lite mer ovanligt. Men det kan vara extremt olika variationer i fjällvärlden. Det är lätt att det blir snö om det är intensivt väder, säger Johan Groth.  

Han tillägger också att det är helt normalt att årstiderna skiljer sig i landet. 

– Vi har ett avlångt land så det är det som gör det.