Mannens förklaring till jättesmugglingen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Tillsammans med sina kompanjoner smugglade mannen i 30-årsåldern in drygt 3000 liter sprit, 64 000 liter starköl och 18 000 starkcider – på ett halvår, menar åklagaren.

Nu är han misstänkt för grov smuggling, men förnekar brott.

– Jag köper så att jag har hemma och så att det inte tar slut, säger mannen i förhör.

Under 2016, från april till november, misstänker polisen att mannen med hjälp av sina kompanjoner gjort omkring 85 smuggelresor till Tyskland.

Mängden, 3000 liter sprit, 64 000 liter starköl och 18 000 starkcider, innebär att smuggelligan lurat staten på sammanlagt 2 235 000 kronor i utebliven alkoholskatt och moms.

– Det här är drivet som ett företag. Det finns bokföring och underlag på allting, har åklagaren Thomas Willén tidigare sagt till TT.

Alkoholen tillhörde vänner

När tullen i november 2016 valde att slå till mot mannens bostad på en ort i Västsverige hittade man en stor mängd alkohol, bland annat 369 liter sprit, 593 liter vin samt ett kilo cigaretter.

Mannen förklarade då att alkoholen tillhörde åtta vänner till honom, som samtliga rökte, och som för tillfället var bortresta.

– De kommer vid jul och nyår och har alkoholen till festandet, säger han i ett förhör med polisen.

Förutom lkohol hittades även ett kilo cigaretter i mannens bostad.Foto: Polisen

Mannen säger själv i förhör att han dricker omkring tio öl samt tre till fyra drinkar med whisky per kväll. På helgerna dricker han dock mer.

– Jag dricker upp en flaska whisky. Och jag dricker öl hela tiden, två flak. Fast det är lite olika. Ibland dricker jag cider och champagne, säger han i förhöret med polisen.

LÄS MER: Här är bilderna inifrån smuggelbussen på E6 

Misstänks vara huvudman

Polisen misstänker att mannen gett instruktioner till olika chaufförer som tagit färjan från Helsingborg till Helsingör och sedan åkt vidare ner till Tyskland.

Två timmar innan mannen greps kunde tullen se hur flera bilar stannade till vid mannens hus. Han uppger då i förhör att endast en av bilarna hämtade alkohol som personen förvarade hos honom. Övriga gäster stannade bara till för att prata.

I mannens bostad hittade man flertalet färjebiljetter mellan Helsingborg och Helsingör.Foto: Polisen

Vid gripandet av mannen hittades över 10 000 norska kronor i kontanter som fanns instoppade under en madrass.

De pengarna hävdar han kommer från när han arbetat svart som målare i Norge. På frågan varför han inte satt in pengarna på banken svarar han:

– Varför skulle jag göra det? Jag har redan pengar på mitt bankkonto. Jag skulle sätta in pengarna på kontot senare, då jag skulle betala räkningar.

LÄS MER: Smugglade 80 kilo knark i kalkstensblock 

Tullens bilar var uppskrivna

Polisen har i utredningen även kunnat se att mannen satt in drygt 35 000 kronor på sitt bankkonto under aktuella perioden.

Bland bevisningen finns flertalet kvitton på alkohol, drivmedel och färjebiljetter. Man har även hittat flera anteckningsblock där man skrivit upp alkoholinköp.

I anteckningsblocket fanns registreringnummer på tullens bilar nedskrivna.Foto: Polisen

I ett av blocken finns ett antal registreringsnummer nedskrivna – på svenska och norska tullens bilar. Mannen hävdar dock att han inte vet någonting om vare sig kvittona eller anteckningsblocken.

Den misstänkte mannen står åtalad för grov smuggling. I andra hand vill åklagaren att brottet bedöms som olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Mannen, som nekar till brott, riskerar upp till sex års fängelse om han döms för grov smuggling. Åklagaren yrkar även på att mannen ska utvisas från Sverige i tio år.

LÄS MER: Smugglade in hundra kilo knark – får sex års fängelse

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.