Migrationsverket om protesterna: ”Läget i landet är allvarligt”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

UD avråder svenskar att resa till Afghanistan samtidigt som asylsökande afghaner som har fått avslag utvisas till landet.

Hur resonerar Migrationsverket – och vad tycker de om manifestationerna för afghaner?

I ett pressmeddelande svarar myndigheten på de vanliga frågorna.

I ett pressmeddelande på Migrationsverkets hemsida skriver myndigheten att många frågor om Afghanistan och säkerhetsläget i landet kommer in. 

Bland annat skriver Migrationsverket hur de går tillväga för att bedöma säkerhetsläget, varför de utvisar personer till Afghanistan samtidigt som UD avråder svenskar från att resa dit – samt ger en kommentar angående de pågående protesterna för ensamkommande afghaner.

”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan”, står det på UD:s hemsida.

Så hur kommer det sig att Migrationsverket anser att personer som fått avslag på sin ansökan kan resa till Afghanistan när UD avråder svenskar från att resa dit?

Enligt myndigheten beror det på att ”hotbilden skiljer sig åt mellan västerlänningar och lokalbefolkning”.

”En västerlänning löper större risker i Afghanistan än personer som har sin bakgrund i landet”, skriver de.

Kriterierna skiljer sig, enligt Migrationsverket

Migrationsverket skriver att UD:s kriterier för att avråda svenskar från att resa till ett land, eller en del av ett land, skiljer sig från de kriterier som finns för att ge internationellt skydd enligt asylrätten.

LÄS OCKSÅ: Flyktingar attackerade under demonstration 

”Att UD:s kriterier för avrådan från resor till specifika länder skiljer sig från de kriterier Migrationsverket använder för att ge internationellt skydd (asyl) avspeglas till exempel i andelen bifall när det gäller asylsökande från Thailand och Afghanistan”, står det i Migrationsverkets pressmeddelande.

Afghanska ungdomar demonsterar på Medborgarplatsen i Stockholm mot utvisningarna till Afghanistan.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Asylrätten tar inte hänsyn”

Den sista frågan i pressmeddelandet rör manifestationer, likt flyktingdemonstrationen som flyttats från Mynttorget till Medborgarplatsen i Stockholm där unga afghanska asylsökande sittstrejkar.

Vad tycker Migrationsverket om manifestationer för afghaner som denna?

”Vi har all förståelse för att frågan om säkerhetsläget i Afghanistan berör många”, skriver de.

”Skillnaden mellan att vara ung i Afghanistan och att vara ung i Sverige är enorm. Sådant berör, särskilt när man lärt känna en person som fått ett avslagsbeslut. Men asylrätten tar inte hänsyn till den typen av skillnader utan är avsedd att ge människor skydd utifrån de kriterier som finns i vår lagstiftning.”

Vidare förklarar Migrationsverket att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats det senaste året – men att konflikten inte har nått en nivå där alla i Afghanistan drabbas.

LÄS OCKSÅ: Utökad polisnärvaro vid flyktingdemonstrationen 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.