Nu ska gåtan om vita älgar lösas

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Filmerna på den vita älgen i Värmland har spridits över världen – nu ska Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ta reda på varför vissa älgar är vita.

Forskarna ska jämföra arvsmassan hos vita med vanliga bruna älgar och räknar med att hitta anlaget som gör älgarna vita.

Efter att filmerna spreds var intresset mycket stort för det ståtliga djuret, men allt var inte enbart positivt. Anders Tedeholm på länsstyrelsen i Värmland sade tidigare till TT:

– Det är på gott och ont. Det upplevs som störande, både av boende och av djuret. Det har varit fullkomligt hysteriskt och folk går omkring på tomterna och följder efter in i skogen i jakt på den vita älgen.

LÄS MER: Den vita älgen har blivit en världsnyhet 

Kommunalråd bakom världssuccén

Kommunalrådet Hans Nilsson, 57, i Eda var den som lyckades fånga den vita älgtjuren på film. 

– Det var en fantastisk upplevelse. Älgen stod och åt i cirka 20 minuter innan den gick ner till en liten å och simmade över. Det var då jag passade på att filma, säger han till NWT.

För Expressen berättar Hans Nilsson att han sedan länge vetat om att det finns vita älgar i västra Värmland.

– Jag har varit runt i de här skogarna många gånger. I fredags tänkte jag att jag gör en koll. Jag svängde in på den där grusvägen och plötsligt stod den där. Den var så majestätisk med sin krona. Den var inte bekymrad alls, utan lade bara märke till mig när jag parkerade bilen och började knäppa bilder. I sista stund kom jag på att jag skulle trycka på videoknappen när den var på väg ner i vattnet.

LÄS MER: Den vita älgen retar boende i Värmland

Har fått explosionsartad spridning

Sedan dess har hans film från händelsen fått en närmast explosionsartad spridning i sociala medier, däribland Facebook. På filmen ser man hur den vita sextontaggaren glider ner i ett smalt vattendrag för att snabbt komma upp på andra sidan, i gräset. Där skakar den av sig vattnet och börjar tugga i sig av lövverket. 

– Det var en fantastisk känsla när man ser ett sådant unikt djur som inte alls är bekymrad för folk. Det är en ståtlig älgtjur med femton, sexton taggar, har Hans Nilsson tidigare sagt till Sveriges Radio P4 Värmland.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.