Polischefen: Hells Angels och Bandidos på nedgång

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Hells Angels och Bandidos status i den undre världen i Göteborg är på nedåtgående – mc-gängen har trängts undan av gängen i förorterna.

Det menar Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

– Jag tror att de börjar bli till åren komna. Det händer ju något med oss när vi blir äldre och det här är ju mest gubbar, säger Nord.

Göteborgs stad har stora problem med kriminella gäng i förorterna, eller kriminella nätverk som polischefen Erik Nord kallar dem. Merparten av skjutningarna, flera med dödlig utgång, som ägt rum i år och föregående år kan kopplas till konflikter gängen emellan, enligt polisens uppfattning.

– De absolut flesta är det, har Nord nyligen sagt.

LÄS MER: Polischefens utspel efter attentatet: Utvisa terrorsympatisörer 

Nu menar Erik Nord att kriminella mc-gäng som Hells Angels och Bandidos, så kallade enprocentsgäng, inte har samma inflytande som tidigare i den kriminella världen och backar för de yngre gängen i förorten.

– Jag tror att de börjar bli till åren komna. Det händer ju något med oss när vi blir äldre och det här är ju mest gubbar, även om de också har högt våldskapital. Det är inte de som står för tillväxten och när det blir konfrontationer emellanåt mellan kriminella nätverk och de etablerade gängen så får Bandidos och Hells Angels-varianterna vika ner sig. De förmår inte att stå upp. Det har man upplevt både i Sverige och i Danmark.

Polischefen: ”Är ju mest gubbar”

Samtidigt säger Erik Nord att man för den skull inte ska underskatta de kriminella mc-gängen ur en polisiär synvinkel. Det eftersom utredningarna som kan knytas till de kriminella gängen i förorterna slukar en stor del av polisens resurser och därmed läggs mindre resurser på annat.

– Samtidigt så flyger de ju lite under vår radar eftersom det går åt så mycket energi åt de kriminella nätverken i förorterna, säger han.

Erik Nord menar att kriminella mc-gäng som Bandidos och Hells Angels inte har samma makt i den undre världen i dag.Foto: GT

Är de fiender?

– Nej, alltså, det är ju en rekryteringsbas. Vi hade några skjutningar för ett tiotal år sedan där vi upplevde att ungdomar i Gårdsten hamnade i konflikt med, jag tror det var Bandidos då, då det sköts på järntorget och fler ställen. Då upplevde vi att Bandidos fick lomma hem med svansen mellan benen. Men sedan kan några av de här gå in i X-team eller Red And White Crew (supportergrupperingar till Bandidos resp. Hells Angels, reds. anm).

Två kriminella nätverk i Frölunda/Tynnered kan kopplas till flera av de mord som skett i år och föregående år, enligt Nords uppfattning. Däribland mordet på Frölunda torg och dubbelmordet i Tynnered – varav inget har gått till åtal.

– Det går också, utan att ha en för konspiratorisk läggning, att koppla se senaste skjutningarna ute i Frölunda in i det, säger Erik Nord.

Gängmord gäckar polisen

På ytan triviala saker, som att någon är med någon annans flickvän, kan resultera i mord i miljön kring de kriminella nätverken, enligt Nord. Och de kriminella nätverken drar sig inte för att använda våld, menar han.

LÄS MER: 12 skjutningar och tre döda i Göteborg – i år 

Nord tar upp drogförsäljning som exempel. Om en person blir blåst på pengar av en annan i samband med en försäljning så hamnar det i att den lurade personen kan känna sig tvingad till att använda sig av sitt våldskapital.

– Om du inte svarar som kriminell kommer du betraktas som helt orkeslös och ofarlig. Då provocerar det fram ett våldsamt beteende, kanske en skjutning eller till och med mord, säger Erik Nord.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.