Populära turiststaden överfull – vill halvera antalet besökare

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Precis som exempelvis Barcelona känner sig Dubrovniks invånare allt mer plågande av sin hemstads ständigt växande popularitet.

Sedan krigen i de före detta jugoslaviska regionerna upphörde har Dubrovniks popularitet som turistmål exploderat.

Förra året lade till exempel 529 kryssningsskepp till utanför staden och släppte loss nära 800 000 passagerare i Dubrovniks lilla medeltida stadskärna (en ökning från 475 fartyg säsongen innan).

Enbart under en dag i augusti i fjol löste 10 338 personer biljetter för att vandra på gångarna högst uppe på den gamla stadsmuren. 

LÄS MER: Kroatien inför klädkod för turister

Dubrovnic går emot FN

Nu tänker stadens nyvalde borgmästare Mato Franković sätta in krafttag för att minska och begränsa turismen.

Han menar att man måste få en nystart efter åren av fri och ohämmad tillväxt inom turistnäringen.

Dubrovnik står på Unescos världsarvslista och FN-organisationen rekommenderar ett turistgenomflöde i staden om max 8 000 personer per dag.

Men nye borgmästaren vill sätta gränsen mycket lägre, vid 4 000:

– Vi vill inte satsa på maximum, vi vill gå lägre, säger han till The Telegraph.

– Jag är inte här för att göra folk lyckliga utan för att göra livskvalitén i staden bättre. En del av kryssningsföretagen kommer inte att gilla det jag säger men mitt huvudmål är att säkra kvalitet åt våra besökare och det kan jag inte göra om jag låter situationen förbli som den är.

– Vi kommer att förlora pengar de nästa två åren, kanske miljontals euro, men vill kommer att tjäna mycket mer längre fram. Vi förtjänar att vara en destination med toppkvalitet.

Dubrovniks invånarantal minskar

LÄS MER: Expertens 15 favoriter i älskade Kroatien 

Förutom att begränsa antalet personer som får vistas i staden samtidigt tänker borgmästaren tvinga kryssningsskeppen att lägga till med större spridning tidsmässigt för att slippa den nuvarande enorma trängsel under de populäraste besökstimmarna. Han vill också minska antalet besökande skepp överhuvudtaget liksom även andra former av turism, som dagsutflykter med buss från andra orter i närheten till staden.

Antalet fast boende i Dubrovnik har minskat drastiskt de senaste 16 åren, från cirka 5 000 1991 till dagens 1 157.