Stora brister när pass utfärdas på Landvetter

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Enligt personer inom polisen i region väst råder allvarliga brister i gränspolisens passhantering på Landvetter flygplats, uppger TT.

Passansökningar från misstänkta brottslingar släpps igenom utan rätt kontroll och barn kan få pass även om bara ena föräldern ansökt.

Det är två personer inom polisregion Väst som berättat för TT om brister i gränspolisens passhantering på Landvetter flygplats som är en av de få platser i landet där provisoriska pass utfärdas.

– En av cheferna sade ”det spelar ingen roll med rättssäkerhet vad gäller pass på Landvetter”. Det spelar alltså ingen roll om det blir rätt för det är så många på Landvetter som gör fel, säger en av personerna till TT.

Ingen giltig legitimation

Enligt TT:s uppgifter har chefer vid minst fyra tillfällen inte brytt sig om att den som sökt pass inte har någon giltig legitimation. 

Även när det gäller ansökningar om pass för barn har kontrollerna brustit. För att få ett pass måste båda vårdnadshavarna skriva under, men det har hänt att detta gjorts av bara en av föräldrarna, rapporterar TT. Det har också hänt att inte båda föräldrarna kunnat visa legitimation och att barnets personnummer har varit felaktiga. Ändå har pass utfärdats.

– Vid ett tillfälle var en av vårdnadshavarna inte på plats. Då har inre befäl ringt till personen och frågat och fått till svar ”det är okej att mitt barn får pass”. Då har det godtagits som legitimation, berättar en uppgiftslämnare för TT.

Misstänkta brottslingar kan få pass

För personer misstänkta för brott där straffet är sex månaders fängelse eller längre krävs en speciell hantering av provisoriska pass. Då måste passkontoret kontakta aktuell förundersökningsledare som ska godkänna att pass utfärdas. 

TT uppger att sådana förfrågningar endast gått till stationsbefälet enligt uppgiftslämnarna.

Chefen för gränspolisen i region väst, Stefan Kristiansson, förnekar dock detta:

– Det sade vårt stationsbefäl till mig att de är extremt noggranna med det. Men det kan ha slarvats någon gång, det kan jag inte uttala mig om. Men stationsbefäl är väldigt medvetna om att det ska kontrolleras med åklagare eller förundersökningsledare, säger han till TT.

TT har granskat passansökningar från Landvetter och konstaterar att dessa visar på brister. De personer med insyn som TT talat med menar att passhanteringen sköts så dåligt att den borde läggas ner.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.