Ericsson på väg lägga ett ”brutalt” sparpaket

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Ericssons nya sparpaket kommer att bli ”brutalt”, enligt en källa till Svenska Dagbladet.

Så många som 25 000 personer kan beröras.

Ericssonfacken är tagna på sängen över uppgifterna.

– Jag vet inte om uppgifterna är korrekta, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer.

Från ledningshåll dementeras inte tidningens påståenden.

Krisdrabbade Ericsson måste spara tio miljarder kronor. Det framgick när telekombolaget redovisade sin senaste kvartalsrapport – som visade en miljardförlust.

Men hur besparingarna ska utföras rent praktiskt är oklart.

Enligt Svenska Dagbladet har nu arbetet med att drastiskt minska kostnaderna påbörjats. På vissa marknader finns långtgående planer på att skära ner Ericssons verksamhet med 80-90 procent, enligt uppgifter till tidningen.

Sverige fredat från Ericssons sparpaket

Men anställda i Sverige verkar kunna andas ut. Enligt en person med insyn anställer Ericsson ingenjörer för att kunna reparera skador efter tidigare kostnadsprogram.

– Det är nödvändigt att framför allt den svenska forsknings- och utvecklingsverksamheten nu hålls någorlunda fredad. Det är dom som ska ta fram de nya lösningarna som ska driva försäljningen på sikt, säger källan till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Ericsson långt ifrån en ny ordförande 

Facken ovetande – tagna på sängen

De centrala fackklubbarna har en löpande dialog med koncernledning om smått och stort. Där blev man tagna på sängen av uppgifterna i Svenska Dagbladet.

–Det här är jättesvårt att kommentera. Jag har ingen substans om det är rimligt, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer.

– Vd Börje Ekholm pratade efter kvartalsrapporten om att det behövde sparas pengar. Om det är det här som åsyftas har jag ingen aning om.

Kommer ni att begära samtal om uppgifterna?

– Vi har löpande kontakt med ledning och det är klart att vi kommer fråga om det här.

LÄS MER: Miljardförlust – Ericssons aktie fick storstryk på börsen 

Källa: Kan bli brutalt sparpaket

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet finns planer på att bland annat centralisera flera av de de europeiska marknaderna – för att minska antalet anställda och därmed dra ner på personalkostnader.

– Min uppfattning är att man har räknat baklänges när det gäller hur mycket man måste spara för att ta sig ur krisen och för att inte riskera en nyemission. Det blir på sina håll brutalt, säger en källa till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Christer Gardell dubblar sin utdelning – och vinsten ökar 

Svenska Dagbladet påstår att flera områden inom Ericson kommer att omfattas av de drastiska kostnadsnedskärningarna. Bland annat inköp, försäljning, produktion och managed services. Enligt uppgifter till tidningen kommer upp mot 25 000 personer att påverkas.

Ericsson: Även Sverige kan drabbas

Från Ericssons ledning dementerar man inte Svenska Dagbladets uppgifter. I ett pressmeddelande försöker man dock avdramatisera uppgifterna med rubriken ”Kommentar till spekulationer i media om ett kommande sparprogram”.

Vidare:

”Ericsson har vid tidigare tillfällen meddelat att en nyckelkomponent i bolagets fokuserade affärsstrategi är att minska kostnaderna och öka effektiviteten. I samband med kvartalsrapporten för andra kvartalet 2017 meddelade Ericsson att bolaget i ljuset av den nuvarande marknadsutvecklingen kommer att intensifiera åtgärderna för att säkerställa att man kan nå målet att fördubbla 2016 års rörelsemarginal bortom 2018”.

Ericsson skriver också att det är för tidigt att tala om omfattning av besparingarna och att inga länder går att utesluta. Eller i klartext: Även Sverige kan drabbas.

I dag har telekombolaget 109 000 anställda. Det senaste året har Ericsson gjort sig sig av med 7 000, de flesta i Nordamerika.