Hård kritik mot Trump – från de egna leden

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Donald Trump är inte rädd för att uppröra – men hans kommentarer om de högerextrema demonstranterna i Charlottesville, Virginia verkar ha gått för långt för vissa i hans närmaste krets. 

Den ekonomiske rådgivaren Gary Cohn blev ”äcklad” av presidentens kommentarer efter helgens kravaller, uppger personer i hans närhet till New York Times

Flera republikaner och tidigare bundsförvanter till Trump går nu till hård kritik mot presidenten. 

Donald Trump chockade många i USA:s politiska etablissemang då han gick till hård motattack mot sina kritiker vid en pressträff i Trump Tower på tisdagen.

Presidenten sade att det var orättvist att döma alla som tågade under det högerextrema mötet i Charlottesville – trots att även han refererade till demonstranterna som ”dåliga människor, nynazister, vita nationalister”.

– Det fanns många i den gruppen som var där för att protestera på ett oskyldigt och väldigt lagligt sätt. 

Enligt sajten Politico har presidenten berättat för människor i sin närhet att han tittat på videoklipp från demonstrationerna i Charlottesville – där en motdemonstrant blev ihjälkörd – och betonat att motståndarna till de högerextrema också var beväpnade. 

– Hur är det med alt-vänstern som anföll det som du kallar alt-högern? frågade Trump en reporter under presskonferensen i Trump Tower.

– Faktumet att de anföll med klubbor i händerna, svingade med klubbor, har de något problem? Jag tycker det. Det var en hemsk, hemsk dag. 

– Du har en grupp å ena sidan som är dålig, och du har en grupp å andra sidan som också var väldigt våldsam. Ingen vill säga det, men jag säger det nu. Du har en grupp som rusar in, utan tillstånd, och var väldigt, väldigt våldsamma. 

Faktumet att Trump vägrade fördöma de högerextrema i Charlottesville – många av vilka är öppet nazistiska – har upprört den ekonomiska rådgivaren Gary Cohn och andra i Trumps stab, enligt New York Times och Politico. 

Cohn blev ”äcklad” och ”djupt upprörd” av Trumps kommentarer men har inte kommenterat dem offentligt, enligt New York Times. 

Politico uppger att flera i Trumps stab är nära att tröttna på Trumps beteende.

– En mängd personer är ute på tunn is, säger en person i Trumps stab, som väljer att vara anonym, till sajten.

Texten uppdateras. 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.