Jacob, 25, får inte komma ut mer i år

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Jacob Degerborg, 25, sitter i rullstol efter en svår olycka på Hönö för sju år sedan.

Han är helt beroende av färdtjänst. Men årets reskvot är redan slut och nu nekas Jacob fler resor.

– Jag är låst på mitt boende och kan inte träffa vänner. Jag är ung och här bor mest pensionärer, säger han.

Sommaren 2010 skakades Hönö av en våldsam olycka där sex ungdomar mellan 15 och 18 år var inblandade. Flera fick livshotande skador efter att den bil de färdades i kraschade i hög fart mot ett träd.

En av de svårast drabbade var Jacob Degerborg som nu är 25 år och sitter i rullstol till följd av skadorna.

– Jag kan inte gå och har en neurologisk hjärnskada. De andra går och springer i dag. Det var bara jag som råkade så här illa ut, berättar han. 

Jacob kan ta sig ut med rullstolen i närområdet kring sitt boende på Lindholmen, ett så kallat satellitboende som har särskild service för vuxna. Men för att åka längre sträckor och träffa vänner och träna på gym är han helt beroende av färdtjänst.

Har inte fått hjälp

Varje år får han en kvot på 250 resor, men han har inte fått hjälp att hålla koll på hur många resor som förbrukats. Nu har han redan slut på sin kvot och nekas ytterligare färdtjänst.

– De säger att jag har åkt upp min kvot. Jag har en god man som försöker hålla reda på resorna, men det har inte gått som det ska. Nästa år ska jag få 312 resor, men det hjälper ju inte nu!  När jag har ringt har de sagt att mitt ärende är på utredning, men det har det varit i två – tre månader. Det är på tok för länge, tycker jag. Jag är ju en ungdom. Där jag bor är det mest pensionärer, säger Jacob Degerborg.

LÄS OCKSÅ: Gustav Arvidsson får färdtjänst – men skjutsas bara halvvägs

Han förklarar att han längtar efter att åka i väg och träffa vänner. 

”Älskar att träffa människor”

– Jag älskar att träffa människor, konstaterar Jacob.

Anita Almqvist, chef för tillståndsavdelningen vid färdtjänsten, säger att hon inte kan uttala sig om enskilda personers ärenden. Hon konstaterar att den årstilldelning en person får ska räcka under det året.

– Men man har alltid möjlighet att ansöka om fler resor. Från i år har vi en möjlig högre tilldelning än tidigare. Den som inte är nöjd med ett beslut eller med handläggningen är välkommen att höra av sig till oss så tittar vi på vad som hänt, om det har begåtts misstag. Min uppmaning är att han kontaktar oss igen, säger Anita Almqvist.

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.