Janni Spies i sorg efter att vän avlidit

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Den tidigare danska resebyrådrottningen Janni Spies, 54, har drabbats av sorg. En av hennes närmaste väninnor, Lene Christensen, avled i helgen efter en längre tids sjukdom, skriver danska Se og Hør.

– Jag är mycket berörd, säger Janni Spies till danska BT.

Janni Brodersen arbetade som kontorsassistent när hon mötte den excentriske mångmiljonären Simon Spies. Hon rycktes ut i offentligheten för mer än tre decennier sedan när hon 20 år gammal träffade och senare gifte sig med den danske resebyråkungen som då var 61 år gammal.

Hon blev Janni Spies med hela danska folket.

”Rolig och intelligent”

Äktenskap blev kort. Efter elva månader avled Simon Spies i levercancer. Janni Spies blev inte bara änka utan också ägare till hans företag, resebyråkoncernen Spies. Ända sedan dess har Lene Christensen varit vänner. Lene Christensen var en av direktörerna som arbetade nära Simon Spies och blev ett stort stöd för Jannis Spies efter makens hastiga bortgång.

– Efter Simons död, då var jag bara 21 år gammal, och hamnade i en situation som var svår att kontrollera tog Lene mig under sina vingar. Hon blev min privatsekreterare och hanterade medierna för koncernens räkning och mig privat. Hon var extremt lojal, trofast, rolig och mycket intelligent, säger Janni Spies till BT.

– Nu vill jag hem och i stillhet försöka förstå det som hänt, säger Janni Spies till Se og Hør.

– Vi har så många minnen tillsammans

Lene Christensen avled i en ålder av 68 år. Hon hade varit sjuk en längre tid, enligt danska tidningar.

– Jag tror inte jag har förstått det ännu, säger Janni Spies till Se og Hør.

Misslyckandet

Janni Spies har lämnat 1996 resebyråvärlden när hon sålde koncernen. Det ägs numera av brittiska Thomas Cook Group.  Affären gjorde henne till en av Danmarks rikaste kvinnor. 

Men arvet innebar inte med automatik att hon var skicklig som företagsledare.

– Ansvaret för de misstag vi gjorde var mitt. Jag var inte duktig nog, kommenterade Janni efteråt.

Ett av misstagen var att hon lät nära släktingar bli delaktiga i ledningen av företaget till exempel hennes bror Leif. Spies-koncernen härjades av interna konflikter och beslut som snarare undergrävde lönsamheten än förbättrade den.

Lever anonymt

Janni Spies lever numera ett påtagligt anonymt liv, utanför offentligheten. Hon har två barn med advokaten Christian Kjær. De gifte sig 1988. Äktenskapet varade i 20 år.

Men när parets skildes blev slutet på äktenskapet en fråga för dansk domstol. Hon krävde exmaken på pengar som hon ansåg vara hennes, cirka 76 miljoner kronor.

Janni Spies hävdade bland annat att exmaken använt så mycket av hennes pengar till utgifter som till exempel för privat flygplan.

Efter skilsmässan valde hon att skaffa ett avsevärt enklare hem än tidigare. Hon köpte ett radhus på 124 kvadratmeter efter att ha levt med exmaken på en 1700-talsgår med 13 rum.

– Jag har inget emot förortslivet. Jag har det bra och försöker hitta tillbaka till mig själv, förklarade den förra resedrottningen i flera tidningsartiklar.

Det tog fem år innan tvisten blev avgjord. Domstolen dömde exmaken att betala Janni Spies 41 miljoner kronor. En tid efteråt köpte Janni Spies en stor villa i Klampenborg norr om Köpenhamn.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.