Juli var varmaste månaden någonsin

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Juli var – trots att det kanske inte märktes i Sverige – globalt sett den varmaste månaden på 137 år. 

Juli månad ligger på samma temperaturnivåer som juli 2016, som då satte värmerekordet.

Förra månaden var drygt 0,83 grader Celsius varmare än medeltemperaturen i juli under perioden 1951-1980. Under juli 2016 låg man 0,82 över medellinjen, rapporterar Nasa.

https://twitter.com/NASAEarth/status/897548463436685312

Rekordet förvånar eftersom det inte varit något El Niño-fenomen i år, väderfenomenet som höjer temperaturerna. Trots detta så har 2017 har hittills varit det näst varmaste året i historien, på grund av klimatförändringen.

Första platsen knep förra året, som enligt Nasa var det varmaste året sedan man började föra statistik 1880. Och trenden verkar alltså inte avta. Rekorden har haglat stadigt sedan 2014. Alla aspekter av jordens klimat värms, både till luft, havs och på jordytan, skriver The Guardian. Siffror visar att klimatet värms upp 20 gånger snabbare än vad den skulle gjort på naturlig väg, en siffra som förväntas att stiga till 50 gånger om inte koldioxidutsläppen tyglas.

Så här ser temperaturförändringarna ut

Man började mäta den globala temperaturen runt 1880 och en som tagit mätningarna och gjort dem överskådliga är den finska klimatforskaren Antti Lipponen, som arbetar på meteorologiska institutet i Kuopio i Finland. 

Lipponen blev under augusti en viral kändis med sin lättförståeliga video där han visar på förändringarna i temperaturen de senaste 116 åren i olika länder. Hans video har spridits runt världen och åskådliggör klimatkrisen på ett visuell och färggrant sätt. Blåa, kyliga år ger vika för röda toppar i den 35 sekunder långa videon.

– Jag är intresserad av att omvandla data så att det blir begripligt. Och jag vill försöka beskriva temperaturväxlingar på ett så tydligt sätt som möjligt, säger Lipponen till Svenska Yle.

https://twitter.com/anttilip/status/894858923878084608

Dataunderlaget är hämtat från NASA.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.