KU utreder skandalen på Transportstyrelsen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fick sparken.

Sedan offrades inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. 

I dag inleder riksdagens konstitutionsutskott den politiska granskningen av det som skapade sommarens stora regeringskris: it-upphandlingen av Transportstyrelsen.

– Det är ett haveri, sa Stefan Löfven när han kommenterade skandalen för första gången.

Alliansen står fortfarande fast vid sitt hot om en misstroendeförklaring riktad mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) i det laddade ärendet med Transportstyrelens it-skandal, som inträffade när myndigheten skulle byta it-leveranör 2015. 

I samband med det blev flera sekretessbelagda register öppna för icke säkerhetsklassade tekniker i länder i Östeuropa. 

Det handlar om uppgifter om sekretessbelagda personer, adresser till stridpiloter, register över militära fordon, identiteter på hemliga agenter. Liksom register över svenska broar, vägnät och hamnar, samt körkortsregistret med bilder. 

Nu inleds den politiska granskningen av skandalen

Klockan 11.30 sätter sig konstitutionsutskottets ledamöter ner bakom stängda dörrar och börjar nysta i allt som har hänt. Alliansledarna har sedan tidigare meddelat att de vill vet veta hur mycket Stefan Löfven kände till av vad som hände – och när han först fick den informationen. 

Klockan 11.30 sätter sig konstitutionsutskottets ledamöter ner bakom stängda dörrar – och börjar nysta i allt som har hänt.Foto: ERIK SIMANDER

Ygeman: ”Inte hållbart att fortsätta”

It-skandalen har hittills lett till två ministrars dramatiska avgång – samt det oförändrade hotet om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Sedan tidigare har inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fått lämna regeringen i kölvattnet av IT-skandalen. Därmed drogs hotet om en misstroendeförklaring mot dem bort.  

– Det blev inte hållbart för mig att fortsätta som statsråd. I det här läget var detta det naturliga att göra, sa Anders Ygeman efter beskedet. 

Den tidigare generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, har sedan fått sparken från sin post sedan det avslöjats att hon beslutat att de kunde göra avsteg från lagar som ska skydda känsliga uppgifter. Även styrelseordföranden Rolf Annerberg, har kickats sedan det blivit klart att känslig information läckt utomlands. 

Alliansledarna har sedan tidigare meddelat att de vill vet veta hur mycket Stefan Löfven kände till av vad som hände – och när han först fick den informationen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Allan Widman: vill bli uppdaterad på skadeverkningar

Även försvarsdepartementet börjar en granskning och kallar under torsdagen statssekreterare Jan Salestrand och överbefälhavare Micael Bydén till utskottet, rapporterar TT. De sammanträder under torsdagseftermiddagen.

Allan Widman (L), ordförande i Försvarsutskottet, säger till Sveriges Radios Ekot:

– Vi hoppas från utskottets sida att bli uppdaterade på de eventuella skadeverkningar som det militära och civila försvaret kan ha lidit till följd av detta. Tidigare har vi fått ett besked från Försvarsmakten att man ser ingen påtaglig inverkan på den operativa förmågan. Och det ska också bli intressant att se om den bedömningen står sig.

På torsdagen bekräftade Transportstyrelsen att känslig information kan ha läckt ut i samband med it-skandalen. 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.