Misstänkt hedersmördare är släkt med Fadime Sahindal

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Både den man som höggs ihjäl vid en sjö utanför Grycksbo i maj och den misstänkte mördaren är släkt med hedersmördade Fadime Sahindal.

Även det här mordet är hedersrelaterat, enligt målsägandebiträdet Evin Cetin. 

– Det är ingen tvekan om att det är orsaken, säger hon.

Den 27 maj mördades en man i 45-årsåldern vid den populära fiskesjön Stensjön utanför Grycksbo i Dalarna. Mannens släkting, som är i 50-årsåldern, åtalades i går för mordet som genomfördes med en sax. 

Männen befann sig i ett sällskap som skulle fiska då ett bråk startade. Den åtalade mannen har hävdat att han agerade i nödvärn. 

Målsägandebiträdet: Ett hedersmotiv

Men under ytan finns ett hedersmotiv, enligt advokat Evin Cetin som är målsägandebiträde för änkan.

– Vår uppfattning är att det finns tydliga hedersrelaterade inslag som är orsaken till mordet. Det är ingen tvekan att det är orsaken till mordet, säger hon.

Den mordåtalade mannen.Foto: POLISEN

I polisförhör berättar änkan till den man som mördades vid sjön att problemen började 2015 efter att två av döttrarna setts skaka hand med två klasskamrater.

Händelsen togs inte emot väl av släktingar och efter en tid ska den nu mordmisstänkte mannen ha sagt till offret att ”om han ville rentvätta sin heder måste han avrätta sina två äldsta döttrar”. 

– Det är en del av de bakomliggande orsakerna, men under huvudförhandlingen kommer vi tydliggöra omständigheterna, säger Evin Cetin.

Är din uppfattning att offret lurades till sjön?

– Jag vill inte föregripa målet genom att gå in på detaljer. 

Har det funnits en hotbild mot offret och hans familj?

– Säkerhetsläget hur det har sett ut omkring dem och hur det ser ut i dag vill jag inte redogöra för. 

Pappan mördade Fadime

Både den åtalade mannen och offret är släkt med Fadime Sahindal. Hon mördades av sin pappa Rahmi Sahindal i Uppsala 2002, då han ansåg att hon inte levde efter familjens hedersregler. Han har fått sitt livstidsstraff omvandlat till 24 års fängelse.

Fadimes pappa Rahmi Sahindal.Foto: PASSREGISTRET / PASS

Under rättegången erkände hennes kusin Kim Sahindal dådet. Han dömdes senare för att ha ljugit i rätten.

I slutet av maj i år dömdes Kim Sahindal sedan till livstids fängelse för mord på Åke Persson som hade ett förhållande med hans exfru. Åke Persson knivmördades brutalt framför kvinnan och flera barn i Bollnäs i december förra året.

Även i det fallet var Evin Cetin målsägandebiträde. 

– Det är alldeles för många som faller offer för hedersmord. Det är därför min klient vid det senaste hedersmordet vill vara med under förhandlingen och berätta, säger hon.

År 2014, tolv år efter mordet på Fadime, sköts hennes bror Mesut Sahindal, 34, till döds av polisen. Enligt polisen gick han till angrepp mot dem med en kniv i vardera hand.

Åke Persson blev ihjälhuggen av sambons expojkvän Kim Sahindal.Foto: PRIVAT

”Han förnekar mord”

Enligt åklagaren Gun-Britt Ström har den man som nu åtalats för mordet vid fiskesjön utfört handlingen med uppsåt att döda.

– Jag menar att det inte har förelegat någon nödvärnssituation här helt enkelt, sa hon till Expressen i går. 

– Om det finns nåra bakomliggande konflikter så får det prövas i domstol om det har någon betydelse. Men det är inget jag vill gå ut med i förväg.

Saxen som var det misstänkta mordvapnet.Foto: Polisen

Mannen försvaras av advokat Weine Daniels. 

– Han förnekar uppsåt och han förnekar mord. Han har inte uppsåtligen tillfogat offret några skador. Sen kan man konstatera att offret har avlidit, sa advokaten.