Rapport: Allvarliga säkerhetsrisker vid lekplatser

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Sverigesradio.Revisorn: Barn utsätts för stora risker

(1:23 min)
Kvinna gungar barn.

Kvinna gungar barn.

Enligt rapporten brister säkerheten på flera lekplatser. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Det finns flera allvarliga brister vid bostadsbolaget Poseidons lekplatser, konstateras i en rapport.

Samtliga kommunala bostadsbolag har granskats och Poseidon AB sticker ut. Det kan handla om linor som fungerar som snaror eller bräddelar där huvuden kan fastna.

Det är brister som riskerar att allvarligt skada lekande barn och ska åtgärdas omgående men som i flera fall inte åtgärdats efter ett år.

– Vi ser väldigt väldigt allvarligt på detta. Det här är ju en grupp barn som utsätts för stora risker och som inte kan se detta själva. Föräldrar kan inte heller se det utan det är bara proffs som kan. Och det är ännu allvarligare att Poseidon inte åtgärdar, säger Lars Bergsten (M), lekmannarevisor i bostadsbolaget Poseidon.

A-felen, de allvarligaste, kan till exempel vara upphängda linor som kan bli farliga snaror. Eller bräddelar där huvuden kan fastna. I granskningen har stickprov av besiktningsprotokoll för 2015 och 2016 begärts in. De visar dessutom att antalet totala fel vid bolagets lekplatser har ökat, från 113 till 160.

Lennart Wahlstedt är ansvarig för bolagets utomhusmiljö.

– Vi tar oerhört allvarligt på den kritiken och vi är tacksamma för att bristerna har uppmärksammats. Vi har nu förbättrat vårar rutiner där det funnits luckor och felen är åtgärdade. Ingen behöver vara orolig för att felen ska ligga kvar ute på våra lekplatser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.